Δεκάδες φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά, ανάμεσά τους ινσουλίνες, σκευάσματα αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, για το άσθμα. Η ένταση και η διάρκεια των ελλείψεων οδήγησαν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην απόφαση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για 77 φάρμακα σε μία προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος.

Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων εμφανίζεται με σταθερή συχνότητα τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, παρασύροντας όλους όσοι εμπλέκονται στη φαρμακευτική αλυσίδα με «θύματα» κυρίως τους ασθενείς, αλλά και την πολύπαθη υγεία και την οικονομία της χώρας.

Οι φαρμακοποιοί, αποτελώντας τους επαγγελματίες που καλούνται να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, είναι εκείνοι που εισπράττουν την πίεση τους όταν αναζητούν τα φάρμακά τους και αυτά δεν είναι διαθέσιμα.

Ο άλλος κρίκος της φαρμακευτικής τροφοδοσίας είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες φέρεται να έχουν μειώσει τα φαρμακευτικά προϊόντα που διακινούν στην Ελλάδα, γεγονός βεβαίως που (οφείλει να) γνωρίζει ο ΕΟΦ.

Μείζον θέμα για τους φαρμακαποθηκάριους είναι η λειτουργία των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), που μπορεί να συσταθούν με έναν ή περισσότερους εταίρους και ακόμα και με μηδενικό αρχικό κεφάλαιο και δραστηριοποιούνται στον χώρο των παράλληλων εξαγωγών.

Οι επιχειρήσεις – «σκούπα» στα φαρμακεία ή αλλιώς το λεγόμενο «σάρωμα» των φαρμακείων από υποτιθέμενους ιδιώτες που ζητούν και αγοράζουν τοις μετρητοίς όσες περισσότερες συσκευασίες φαρμάκων μπορούν, χρεώνονται στις ΙΚΕ. Τούς καταλογίζεται ότι πληρώνοντας τοις μετρητοίς «σκουπίζουν» την αγορά από σκευάσματα, τα οποία στη συνέχεια ξαναρίχνουν στη χονδρική αγορά και στις παράλληλες εξαγωγές. Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί αρνούνται κατηγορηματικά τη «σκούπα» και την έκτασή της.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες, πάλι, δεν δέχονται ότι διακινούν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων σε σύγκριση με εκείνες που διακινούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Τους εξαγωγείς φαρμάκων «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνους για τις ελλείψεις ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Ηλίας Γιαννόγλου,. «Δεν υπάρχει ευαισθησία στους εξαγωγείς φαρμάκων» είπε χαρακτηριστικά στο ΘΕΜΑ ερωτηθείς για το πρόβλημα των ελλείψεων των 77 φαρμάκων, που οδήγησαν στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για αυτά.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο κυριακάτικο Πρώτο Θέμα.