Συνολικά 19 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τα 12 εξ αυτών να αφορούν σε ταξιδιώτες που έφτασαν στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με πτήση από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στη χθεσινή πτήση της Qatar Airlines, από την Ντόχα προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, και κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19, που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκαν 12 θετικοί επιβάτες. Εννέα είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν, οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για επτά ημέρες, ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του επταημέρου.

Παράλληλα, έπειτα από την εξέλιξη αυτή και με βάση τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα, ανακοινώθηκε ότι οι πτήσεις από και προς το Κατάρ αναστέλλονται έως και τις 15 Ιουνίου.

Τα υπόλοιπα επτά από τα 19 νέα κρούσματα είναι εγχώρια. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για δύο στον Εχίνο, δύο στο Σουφλί, ένα στην Αλεξανδρούπολη, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα.

Έπειτα και από τα σημερινά αποτελέσματα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.937, εκ των οποίων το 55,3% είναι άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (72,7% άνδρες).

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Άλλες μορφές για πιο εύκολη χορήγηση της ρεμντεσιβίρης ετοιμάζει η Gilead

Κορωνοϊός: Η Κίνα απέκρυψε στοιχεία από τον ΠΟΥ δείχνουν ηχογραφήσεις

Κορωνοϊός: Τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους του ΕΣΥ