*Γράφει ο Σάββας Μιχάλαρος

Με μάσκα ή χωρίς μάσκα; Είναι ο συνωστισμός, εν καιρώ πανδημίας, στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων ελευθερίας; Κατά πόσο βοηθά η ατομική υγιεινή; Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που αποδίδουν πραγματικά στην προφύλαξη από τον νέο κορωνοϊό; Η έρευνα του πανεπιστημίου Χάμιλτον, από το Οντάριο των ΗΠΑ, απαντά σε πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα. Ερωτήματα που αφορούν την υγεία μας, σε ατομικό επίπεδο, αλλά και τη συνολική υγεία του πληθυσμού, σε μία περίοδο που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν θανατηφόρο ιό, δίχως το όπλο ενός εμβολίου ή ενός φαρμάκου εναντίον του.

Ποια είναι, λοιπόν, τα μέτρα που όντως αποδίδουν και προσφέρουν μία γενική προφύλαξη, συνεισφέροντας καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού;

Σε αυτή τη φάση, με τον κόσμο να βγαίνει σταδιακά από την καραντίνα και να προσαρμόζεται σε μία νέα πραγματικότητα, τα δύο μεγάλα «όπλα» σε ατομικό επίπεδο, είναι οι μάσκες και οι αποστάσεις. Με άλλα λόγια, η προφύλαξη, σε ένα ικανό ποσοστό, της αναπνευστικής οδούς και η αποφυγή -ει δυνατόν- του συνωστισμού, πολύ δε περισσότερο σε κλειστούς χώρους.

Όμως οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις δεν αρκούν. Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της έρευνας, απαιτείται συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς και άλλα μέτρα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι το εξής. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες υφάσματος μονής στρώσης είναι λιγότερο αποτελεσματικές από τις χειρουργικές μάσκες, ενώ οι μάσκες N95 με στενή εφαρμογή παρέχουν την καλύτερη προστασία. Μια απόσταση 1 μέτρου (πάνω από 3 πόδια) μεταξύ των ανθρώπων μειώνει τον κίνδυνο να προσβληθεί κάποιος από τον ιό, ενώ τα 2 μέτρα (περίπου 6 1/2 πόδια) είναι ακόμη καλύτερη. Γενικά, όσο μεγαλύτερη απόσταση, τόσο το καλύτερο για όλους.

Η προστασία των ματιών, όπως γυαλιά ή γυαλιά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Καμία από τις στρατηγικές δεν λειτουργεί τέλεια και απαιτούνται αυστηρότερες μελέτες, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι ερευνητές ήταν ξεκάθαροι για τα στοιχεία που βασίστηκαν. Οι αναφορές για τον νέο κορωνοϊό είναι ελάχιστες, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους ένα σαφές δείγμα για μελέτη. Η έρευνα έγινε συνδιαστικά με τα… ξαδέλφια του νέου κορωνοϊού, όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή. Τα ευρήματα προέρχονται από μια συστηματική ανασκόπηση 44 μελετών, συμπεριλαμβανομένων επτά που αφορούσαν τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Τα υπόλοιπα επικεντρώθηκαν στο SARS ή στο MERS.

«Αυτό θέτει όλες αυτές τις πληροφορίες ξεκάθαρα σε ένα πλαίσιο, για να τις χρησιμοποιήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο εκ των υπευθύνων της μελέτης Δρ Derek Chu του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Αποτελέσματα αναμένονται και από πειράματα στον Καναδά και τη Δανία, όπου δοκιμάζουν μάσκες σε τυχαίες ομάδες νοσοκόμων και στο ευρύ κοινό. Μέχρι τότε, η νέα μελέτη στο περιοδικό Lancet παρέχει διαβεβαίωση ότι οι μάσκες βοηθούν.

Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν δώσει αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με τις μάσκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος χρηματοδότησε τη νέα ανάλυση, δήλωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκα μόνο εάν φροντίζουν ένα άτομο με COVID-19. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ θέλουν όλοι να φορούν τουλάχιστον μια μάσκα υφάσματος όταν ψωνίζουν σε καταστήματα ή σε σημεία όπου η διατήρηση της απόστασης είναι δύσκολη.

Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να «μάθουμε» τον νέο κορωνοϊό. Στο διάστημα αυτό, λοιπόν, το μόνο που δεν βοηθάει, είναι η αλαζονική συμπεριφορά. Η ζωή δεν σταματά και ούτε πρέπει. Ωστόσο, η υπεύθυνη στάση απαιτεί τη συμμόρφωση όλων στις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Κανείς και σε καμιά ηλικία δεν εξαιρείται από τον κίνδυνο. Η πανδημία δεν εξαλείφθηκε, ο θανατηφόρος κορωνοϊός ζει ανάμεσά μας και άπαντες οφείλουν, για τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους, να είναι υπεύθυνοι, προσεκτικοί και να μην ενδίδουν σε σενάρια που δεν στηρίζονται σε κανένα επιστημονικό κριτήριο.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός – Αίγυπτος: Πάνω από 1.000 οι νεκροί