Υπάρχει μία κίνηση που ασυναίσθητα επαναλαμβάνουμε πολλές φορές φορές στη διάρκεια της ημέρας, η οποία έχει αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη για την υγεία μας, ιδίως τις ημέρες της πανδημίας COVID-19.

Για τον νέο κορωνοϊό, γνωρίζουμε πως μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων τα οποία επικάθονται στις επιφάνειες και μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν αγγίξουμε αυτές τις επιφάνειες και έπειτα το πρόσωπό μας σε περιοχές όπως η μύτη και τα μάτια, αυξάνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πόσο συχνά λοιπόν αγγίζουμε το πρόσωπό μας; Σύμφωνα με διαφορετικές μελέτες, συμμετέχοντες-κοινοί πολίτες άγγιξαν το πρόσωπό τους περίπου 16 φορές την ώρα (2008), ενώ επαγγελματίες υγείας και φοιτητές Ιατρικής δεν απέφυγαν την επικίνδυνη συνήθεια, αγγίζοντας το πρόσωπό τους 19 φορές σε διάστημα δύο ωρών και 23 φορές την ώρα αντίστοιχα.

Μολονότι η κύρια οδηγία προφύλαξης είναι το καλό πλύσιμο χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι, δεν θα ήταν εύκολο να προηγείται το προφυλακτικό μέτρο πριν από κάθε άγγιγμα του προσώπου.

Ο Δρ. Zachary Sikora, κλινικός ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Huntley του Ιλινόις, προτείνει κάποια εύκολα τιπς για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από τα χέρια, τα οποία περιλαμβάνουν την υπενθύμιση με χρήση σημειωμάτων post-it έως δραστηριότητες που θα κρατούν τα χέρια μας απασχολημένα.

Ωστόσο, για τον ειδικό δύο είναι τα βασικά μέτρα προστασίας:

Χρήση γαντιών: Τα γάντια μπορούν να αποτρέψουν την επαφή του δέρματος με τα σταγονίδια του ιού στους εξωτερικούς χώρους, υπενθυμίζοντας πως δεν πρέπει να αγγίξουμε το πρόσωπο, ενώ αφαιρούνται και απορρίπτονται σε κάδους σκουπιδιών όταν φτάσουμε στον προορισμό τους. Μάλιστα, υιοθετώντας τη συνήθεια ακόμα και στο σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακής συνήθειας.

Χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού με έντονο άρωμα: Το έντονο άρωμα μπορεί να λειτουργήσει σαν σήμα ότι τα χέρια έχουν πλησιάσει επικίνδυνα το πρόσωπό μας και έτσι να μας επαναφέρει στην τάξη.

 

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Πώς θα μάθουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας – 5 top tips

Κορωνοϊός – Ασπίδες προσώπου: Πιο αποτελεσματικές από τις μάσκες για προστασία;

Πλύσιμο των χεριών ή αντισηπτικό; Ποιο είναι το προτιμότερο για την πρόληψη του COVID-19;