Στην επανεκκίνηση της ελληνικής κοινωνίας μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19 αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας  Βασίλης Κικίλιας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Προανήγγειλε την ένταξη στη Θετική Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων 145 φάρμακα καθώς και εξαίρεση των εμβολίων από το clawcback για το 2020.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τάχθηκε υπέρ της αναδιοργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με επιστημονικά κριτήρια, συμφωνώντας με την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Μάκη Παπαταξιάρχη.

Νέα φάρμακα και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στην πανδημία ως μια ευκαιρία να επανεκκινήσει η ελληνική κοινωνία συνολικά και το Σύστημα Υγείας ειδικότερα αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στην διαδικτυακή συζήτηση ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι πριν ακόμα την εμφάνιση κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα, είχαν ενισχυθεί οι εμβολιασμοί για τη γρίπη.

«Το 2019 εμβολιάστηκαν 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας από το 2018», είπε αναφερόμενος στο re-branding που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ όχι απλά με τη μετονομασία του σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά με τις εκτεταμένες καμπάνιες ενημέρωσης του πληθυσμού και τη διασφαλισμένη επάρκεια σε εμβόλια.

Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, ορίστηκαν 13 νοσοκομεία αναφοράς, έγιναν περισσότερες από 30 ασκήσεις στα νοσοκομεία υπό την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ και τη συνδρομή του ΕΚΑΒ. Ακόμα, οι κλίνες ΜΕΘ από 565 έφτασαν τις 1.017, που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. «Από αυτές οι 352 ήταν κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ ώστε να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες», που θα επιτευχθεί και με τη συνδρομή της ειδικής επιτροπής για τις ΜΕΘ, της οποίας προΐσταται η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κ. Αναστασία Κοτανίδου.

Ενώ υπογράμμισε ότι ενισχύθηκε το ΕΣΥ με νέο προσωπικό: 4.150 άτομα, 495 ιατροί, 2.085 νοσηλευτικό και 1.570 λοιπό προσωπικό.

Αναφερόμενος στον τομέα του Φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα εντάσσονται στη Θετική Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων 145 νέα φάρμακα, βιο-ομοειδή και γενόσημα, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα τεσσάρων μειζόνων παθήσεων κατά το πρότυπο της διαπραγμάτευσης που έγινε για την Ηπατίτιδα C.

Επίσης, είπε ότι με νομοθετική ρύθμιση και σε εκπλήρωση του πάγιου αιτήματος των φαρμακευτικών εταιρειών θα εξαιρεθούν τα εμβόλια από το clawback του 2020 που πληρώνουν για την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Και είπε ότι θα προχωρήσει η υπογραφή Μνημονίου μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικού Κλάδου για τις τιμές των φαρμάκων, ενώ τόνισε και την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του επενδυτικού clawback ώστε η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης για τις εταιρείες του κλάδου.

Τέλος, υπενθύμισε την ελάφρυνση της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι, από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και προανήγγειλε την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού «αποδείχθηκε από την πανδημία ότι μπορεί ο πολίτης να πηγαίνει σε δομές όπως τα Κέντρα Υγείας αντί να πηγαίνει στα νοσοκομεία».

Σχεδίαση ενός νέου ΕΣΥ με σύνεση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, αναφερόμενος στο υγειονομικό σύστημα μετά την πανδημία είπε ότι «η επόμενη ημέρα δεν είναι απλή και εύκολη» και εξήγησε ότι χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές με αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαταξιάρχη, η Α’ Βάθμια Φροντίδα Υγείας αναδεικνύεται σε «αχίλλειο πτέρνα» του ΕΣΥ και θα πρέπει να τεθεί σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, με προσλήψεις Γενικών Γιατρών και ενίσχυσή τους με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα ώστε να μετατοπιστεί το βάρος από το κέντρο στην περιφέρεια.

«Έγιναν βήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αλλά η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφία της χρειάζεται να εκμεταλλευθεί την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει και την μετά πανδημίας εποχή, όχι μόνο στο κέντρο αλλά στην περιφέρεια πια», υπογράμμισε λέγοντας ότι χρειάζεται «σχεδίαση ενός νέου ΕΣΥ με σύνεση».

Σε αυτή τη νέα εποχή για το ΕΣΥ ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου υπερθεμάτισε της ανάγκης αξιοποίησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των συνεργιών, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ιδιαίτερα στην Α’ Βάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης με την εξάπλωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και το σεβασμό στην συνταγογράφηση.

Να περιφρουρηθεί η καλή πορεία του ΕΣΥ

Ο πρώτην υπουργός Υγείας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, συντασσόμενος με την άποψη του κ. Παπαταξιάρχη χαρακτήρισε ως «στοίχημα» τη δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη για την Ελλάδα λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνει με επιστημονικό τρόπο και καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΥ, όχι όμως δομήθηκε στο παρελθόν με πελατειακά κριτήρια, αλλά ώστε να είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου». Μάλιστα δήλωσε ως επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει σε αυτόν τον σκοπό με ρεαλιστικές προτάσεις, στη βάση της διαφάνειας, της ισότιμης πρόσβασης, της προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών και της ισορροπίας κόστους-έρευνας-ανάπτυξης.

Εξάλλου όπως είπε ο κ. Ξανθός το επιτυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 ήταν και απόρροια της ωριμότητας και σοβαρότητας που επέδειξαν τα πολιτικά κόμματα όπως και οι πολίτες στην τήρηση των μέτρων και με σεβασμό στις συστάσεις των επιστημόνων.

«Στηρίξαμε τις υγειονομικές προτάσεις της κυβέρνησης, αφού φάνηκε ότι είχε τα αντανακλαστικά να διαχειριστεί την κατάσταση και να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ. Να μην βιώσουμε μια υγειονομική τραγωδία. Πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα και την καλή πορεία του ΕΣΥ, χωρίς έπαρση και αλαζονεία», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Και κλείνοντας σημείωσε ότι «επειδή δεν πήγαν όλα καλά, αφού η ΠΦΥ έμεινε εκτός διαχείρισης των κρουσμάτων COVID-19 και το βάρος έπεσε στα νοσοκομεία. Επίσης, πρέπει δοθούν περισσότεροι πόροι διότι η Υγεία είναι πάνω από τους νόμους της αγοράς, ώστε να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι όπως φάνηκε και από την πανδημία. Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερο επλήγησαν οι οικονομικά αδύναμοι. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε συλλογική απάντηση, με ενίσχυση της ΠΦΥ και του Οικογενειακού Γιατρού και βιώσιμη πολιτική Φαρμάκου, καθολική αποδοχή του ΕΣΥ ώστε να μην μείνει κανείς εκτός».

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Πακέτο 24 δισ. για στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας

Σταϊκούρας: Σχέδιο 4 φάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας – Δείτε live τις δηλώσεις

Βουλή: Με 175 «ναι» ο Παπαγγελόπουλος ελέγχεται και για σύσταση συμμορίας – δωροληψία