«Δε θα είναι ένα καλοκαίρι όπως τα προηγούμενα αλλά ελπίζουμε να είναι το τελευταίο που θα ζήσουμε με αυτές τις συνθήκες».

Aυτό επεσήμαναν χθες οι επιτελείς της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες, όπου δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις εντός της Ε.Ε., δίνοντας το σήμα της επανεκκίνησης και για την Ελλάδα, η οποία μαζί με την Κροατία και την Κύπρο είναι τα τρία κράτη μέλη με τη μεγαλύτερη εξάρτηση του ΑΕΠ τους από τον τουρισμό, σε ποσοστό άνω του 20%.

Στην Ελλάδα τόσο οι ξενοδόχοι όσο και η υπόλοιπη τουριστική αλυσίδα θεωρούν σημαντικό το χθεσινό, πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του κλάδου κάτω από την «ομπρέλα» της Ε.Ε., αν και ο δρόμος εφεξής, από τις… συστάσεις μέχρι τις πράξεις, είναι μακρύς και το σκηνικό ακόμη θολό, με ουκ ολίγα «ανοικτά» ζητήματα ανά χώρα σε σχέση με τα τυχόν τεστ, την «καραντίνα» κ.τ.λ..

Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου: Θα πάρει χρόνο η επιστροφή στην κανονικότητα

«Οι xθεσινές εξαγγελίες αποτελούν τις προϋποθέσεις» για την σταδιακή επιστροφή του τουριστικού κλάδου στην κανονικότητα, αλλά «όλα αυτά θα πάρουν πάρα πολύ χρόνο», καθώς η «κατάσταση που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με το εξωτερικό» εξήγησε στον Θέμα 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, ο Αλέξανδρος ΒασιλικόςΠρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Με φόντο τις αποφάσεις της Κομισιόν, όλα αυτά θα παίξουν ρόλο «για να υπάρξει έστω μια υποτυπώδης τουριστική σεζόν» επισήμανε ο κ. Βασιλικός, καθώς «το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα έρθουν οι τουρίστες από το εξωτερικό”, παρότι “εμείς θα είμαστε έτοιμοι», σημείωσε. Ο κ. Βασιλικός ανέφερε παράλληλα πως «αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις καθημερινά», ενώ οι σχεδιασμοί που κάνουν τουριστικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρίες «μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα». Επιπλέον, στους ανασταλτικούς παράγοντες για τον ελληνικό τουρισμό ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμπεριέλαβε και το γεγονός ότι από τις 6 χώρες που έχουν τη χειρότερη απόδοση υγειονομικά (λχ. ΗΠΑ), οι 5 χώρες αποτελούν κύρια «πηγή πελατών για τη χώρα μας».

Με αυτά τα δεδομένα, «δύο δουλειές έχουμε να κάνουμε φέτος: να διατηρήσουμε την πάρα πολύ καλή εικόνα που έχουμε και να χτίσουμε μια γέφυρα για τη σεζόν για την επόμενη χρονιά» περιέγραψε ο κ. Βασιλικός, σημειώνοντας πως «θα ανοίξουμε όσες μονάδες μπορούμε οι ξενοδόχοι». Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος εστίασε στην ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου. «Κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν το Σεπτέμβριο πέρυσι και θα ξενοδουλέψουν το Μάιο του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός και συμπλήρωσε ότι «η μεγάλη παρακαταθήκη του ελληνικού τουρισμού είναι οι άνθρωποι του. Τουλάχιστον πρέπει να στηριχθεί αυτός ο κόσμος για να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να βοηθηθεί η χώρα».

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, «αυτή τη στιγμή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα μέτρα» για τη στήριξη του κλάδου γνωστοποίησε ο κ. Βασιλικός, ο οποίος χαρακτήρισε ως “σωστές” τις αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Θα χρειαστούν και άλλα μέτρα για τον τουρισμό» συμπέρανε ο ίδιος, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός καλύπτει μόνο το 9-10% του συνολικού τζίρου του ελληνικού τουρισμού. «Αν όλα πάνε καλά, θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες θα είναι αρκετά ξεκάθαρα τα πράγματα» κατέληξε ο κ. Βασιλικός.

Πρόεδρος Παν. Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: «Λάθος το άνοιγμα ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας την 1/6»

Την ανησυχία του κλάδου των ξενοδόχων καθώς στην ουσία χάνεται η σεζόν λόγω των αυξημένων μέτρων, εξέφρασε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, παρατήρησε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με τις αποφάσεις και ατολμία για τα οικονομικά πακέτα στήριξης για τις νότιες χώρες που πλήττονται από τον τουρισμό. Είχε δοθεί, όπως επεσήμανε ο κ. Τάσιος, ένα συγκεκριμένο κείμενο στη διαδικασία του διαλόγου αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος, όπως είπε, κι επιπρόσθετα η ανησυχία του κόσμου των ξενοδόχων καθώς επιπρόσθετα, εις αναμονή των υγειονομικών κριτηρίων, υπάρχει ήδη μία αύξηση κόστους της τάξης του 10%.

Επιπλέον, ο κ. Τάσιος, είπε «είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση σε ότι αφορά το να δουλεύεις με το φόβο ενός κρούσματος, και ουσιαστικά να κάνεις κλινική το ξενοδοχείο σου για να μπορέσεις τελικά να λειτουργήσεις, άρα στο θέμα των τιμών θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια να είναι ίδιες αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, εδώ θα δανειστούμε για να ανοίξουμε, άρα είναι άλλη μία μεγάλη αύξηση του κόστους, συνεπώς πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».

Σε ερώτηση αν οι τιμές πάνε στα ύψη, πώς θα καταφέρει ο κόσμος να πάει στα ξενοδοχεία, ο κ. Τάσιος απάντησε «πρέπει να φύγει η καραμέλα των τιμών από τη μέση».

Σχολιάζοντας το κατά πόσο οι διακρατικές συμφωνίες μπορούν να φέρουν τουρισμό στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων είπε πως όταν υπάρχει στο τραπέζι το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο ή αντίστοιχα το τεστ COVID από τη χώρα προέλευσης που κάνει 80 έως 100 ευρώ το άτομο και θα επιβαρύνει τον πελάτη, ο πελάτης θα επιλέξει να μην έρθει στο ξενοδοχείο.

Χαρακτήρισε, τέλος, λάθος το άνοιγμα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας την 1/6, θα πρέπει να πάνε πιο πίσω, ανέφερε, γιατί δεν υπάρχει πελατολόγιο, υπάρχουν τα λεγόμενα ξενοδοχεία ασφαλείας, πρόσθεσε, που μπορούν να καλύψουν ακόμα και την πόλη της Αθήνας που είναι πολύ μεγάλη.

Για το αν έχει γίνει πρόβλεψη για το πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν, ο κ. Τάσιος είπε πως 700.000 θέσεις εργασίας είναι έμμεσες και άμεσες στον τουρισμό, όταν φαίνεται να μη λειτουργήσουν μία στις δύο επιχειρήσεις και αν συνυπολογίσουμε και την διαφοροποίηση στους εποχικούς εργαζόμενους, όπου υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, ρήτρες επαναπρόσληψης ανάλογα με την πληρότητα του ξενοδοχείου, άρα ουσιαστικά χρειάζεται διαμοιρασμός του κόστους ανάμεσα στον εργοδότη – εργαζόμενο και στο κράτος.

Οι πέντε παράμετροι που θα κρίνουν το μέλλον των ταξιδιών

Το βάρος πλέον πέφτει σε πέντε βασικά σημεία-παραμέτρους που θα καθορίσουν τη συνέχεια και συγκεκριμένα: στην έναρξη των πτήσεων, τις διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων που αναμένονται πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, την στήριξη της εργασίας μαζί με το δίχτυ προστασίας της ανεργίας και τα εργαλεία ρευστότητας.

O υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας χθες στο BBC World ανέφερε από την πλευρά του, ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα προόδου και εμείς, ως χώρα,  θέσαμε εξ’αρχής το θέμα του τουρισμού ως μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας».

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Διακρατικές συμφωνίες

Οσον αφορά ειδικά τους τουρίστες και τους ταξιδιώτες και την ελεύθερη κυκλοφορία, η Επιτροπή προτείνει– εφόσον η υγειονομική κατάσταση εκ των πραγμάτων δεν δικαιολογεί τη γενική άρση των περιορισμών- μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση η οποία ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών που βρίσκονται σε επαρκώς παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση, προφανώς μέσω διακρατικών συμφωνιών.

Για την Ελλάδα οι πρώτες χώρες με τις οποίες προχωρά σε διακρατικές συμφωνίες είναι η Βουλγαρία, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Βουλγαρία, ενώ δε θα πρέπει να αποκλειστούν και άλλες αγορές όπως η Τσεχία, η Νορβηγία, η Δανία.

Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, και να περιλαμβάνει τη δυνατότητα επαναφοράς ορισμένων μέτρων σε περίπτωση που το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση. Οι αποφάσεις από πλευράς των κρατών μελών θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τρεις βασικές παραμέτρους:

α) την επιδημιολογική κατάσταση, με έμφαση, ιδίως, στις περιοχές όπου η κατάσταση βελτιώνεται,
β) την ικανότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης καθ’ όλη τη διάρκεια μιας μετακίνησης,
γ) οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους, με αρχική προτεραιότητα στις διασυνοριακές μετακινήσεις σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων για προσωπικούς λόγους.

Στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να επιτρέψει την πραγματοποίηση μετακινήσεων στο έδαφός του, θα πρέπει να το πράττει επιτρέποντας τα ταξίδια από όλες τις περιοχές ή τις χώρες της ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες.

Σταδιακή αποκατάσταση στις μεταφορές

Οι κατευθυντήριες γραμμές περιέχουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών μεταφορών επιβατών, με έμφαση στα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων (σ.σ. που έχουν ήδη ληφθεί από επιχειρήσεις και οργανισούς) αλλά και συστάσεις, όπως η ανάγκη να περιοριστεί η επαφή μεταξύ επιβατών και των εργαζομένων στις μεταφορές, καθώς και μεταξύ των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.

Ενδεικτικά, οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες σε όλους τους κόμβους (π.χ. αεροδρόμια) και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για μαζικές μεταφορές, θα πρέπει να γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις, να υπάρχουν σχέδια και πρωτόκολλα για τυχόν κρούσματα, να δίνεται προτεραιότητα στις ηλεκτρονικές πωλήσεις εισιτηρίων και κρατήσεις θέσεων ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να περιορίζεται η πώληση ποτών και τροφίμων εντός των μέσων (π.χ. στα αεροπλάνα) κ.α..

Οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να διασφαλίζονται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την παράδοση και παραλαβή αποσκευών, ενώ θα πρέπει να προβλεφθούν διάδρομοι για να διαχωρίζουν την ροή των επιβατών στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους σταθμούς λεωφορείων, τις αποβάθρες πλοίων και τους σταθμούς δημοσίων αστικών μέσων μεταφοράς.

Eιδικά για τα αεροπλάνα, σύμφωνα με την Κομισιόν δεν χρειάζεται να υπάρχουν κενές θέσεις στα αεροπλάνα (σ.σ. ένα ακανθώδες ζήτημα για τις αεροπορικές σε σχέση με την εξασφάλιση της απαιτούμενης πληρότητας στις πτήσεις ώστε να καθίστανται αυτές αποδοτικές), αλλά θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, ενώ αναμένονται και η εξειδίκευση για τα μέτρα στα αεροπορικά ταξίδια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και Ελέγχου (ECDC) και την αρμόδια Αρχή για την Ασφάλεια της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA).

Οι ακυρώσεις και τα vouchers

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι αποφάσεις για τα vouchers, που έχουν περάσει με νομοθετική ρύθμιση και στη χώρα μας, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από τις καταναλωτικές οργανώσεις με την έννοια ότι δεν διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των καταναλωτών που θα πρέπει να έχουν εξαρχής το δικαίωμα της επιστροφής των χρημάτων τους στην περίπτωση ακύρωσης λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ κουπονιών ή επιστροφής χρημάτων για εισιτήρια (αεροπορικά, τρένου, λεωφορείου και πλοίου) ή οργανωμένα ταξίδια που ακυρώθηκαν. Η σύσταση της Επιτροπής επιβεβαιώνει το δικαίωμα αυτό, ωστόσο αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα κουπόνια θα καταστούν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική επιλογή αντί της επιστροφής χρημάτων για ταξίδια που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας, κάτι που έχει επίσης προκαλέσει σημαντική οικονομική πίεση για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Τα εν λόγω κουπόνια οικειοθελούς αποδοχής θα πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, να ισχύουν τουλάχιστον για 12 μήνες και να μπορούν να εξαργυρωθούν κατ’ ανώτατο όριο μετά από ένα έτος εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν. Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία και να τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν στην ίδια γραμμή με τις ίδιες συνθήκες υπηρεσιών, καθώς και να επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να κλείνουν συμφωνία οργανωμένου ταξιδιού με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας. Θα πρέπει επίσης να μπορούν να μεταβιβαστούν σε άλλον ταξιδιώτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Κλιματιστικά και κορωνοϊός: Τα τέσσερα SOS και οι έξι συμβουλές των ειδικών για σωστή χρήση

Κορωνοϊός – Συμπτώματα: Γιατί πρέπει να δώσετε πολύ μεγάλη σημασία στο πεπτικό σύστημα

Ο κορωνοϊός «πυροδοτεί» πρόωρο τοκετό; – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες