Ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία αντισωμάτων στο νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 στο αίμα ανακοίνωσαν σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine ερευνητές από το Τμήμα Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Icahn του Συστήματος Υγείας «Όρος Σινά» στη Νέα Υόρκη.

Το τεστ αυτό αναμένεται να συμβάλλει στον ταχύτερο και πιο εύστοχο εντοπισμό των ατόμων που το πλάσμα αίματος τους περιέχει αντισώματα κατάλληλα για να χορηγηθούν σε ασθενείς με COVID-19 και συμβάλλουν στη θεραπεία τους.

Τα μοριακά διαγνωστικά τεστ ανιχνεύουν την παρουσία του RNA του SARS-CoV-2 στον οργανισμό του ανθρώπου. Ενώ τα τεστ αντισωμάτων εξετάζουν την παρουσία των αντισωμάτων στον ιό και έτσι αποτυπώνεται και η παρουσία της λοίμωξης στην κοινότητα.

Ο Δρ. Florian Krammer και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν μια ανοσοπροσροφητική δοκιμασία (τεστ) που σχετίζεται με ένζυμα και μπορεί να ανιχνεύσει τα αντισώματα στον SARS-CoV-2. Μάλιστα δημιούργησαν και δύο εκδοχές της πρωτεΐνης S («ακίδας») που εντοπίζεται στην επιφάνεια του νέου κορωνοϊού και παίζει κομβικό ρόλο στην δυνατότητά του να μολύνει τα κύτταρα του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη S μεσολαβεί για την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα του ξενιστή και γίνεται στόχος αντισωμάτων κατά τη διάρκεια άλλων λοιμώξεων από κορωνοϊούς.

Η πρώτη εκδοχή περιλαμβάνει την πλήρη πρωτεΐνη S, ενώ η δεύτερη μόνο τον τομέα πρόσδεσης στον υποδοχέα.

Μελετώντας 16 δείγματα πλάσματος και ορού από ασθενείς που είχαν νοσήσει από λοίμωξη COVID-19 και είχαν αναρρώσει, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όλα είχαν παράγει θετικό αποτέλεσμα και στις δύο εκδοχές της πρωτεΐνης S. Επίσης διαπίστωσαν ισχυρότερη αντίδραση έναντι της πλήρους πρωτεΐνης S, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει και μεγαλύτερο αριθμό σημείων πρόσδεσης των αντισωμάτων στην πλήρη πρωτεΐνη.

Σε δεύτερο έλεγχο που έγινε σε 50 δείγματα ορού από άτομα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και άρα αρνητικά στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, εντοπίστηκαν πολύ μικρή ή καθόλου ανταπόκριση στις πρωτεΐνες του τεστ.

Η επιστημονική ομάδα σημειώνει ότι το τεστ είναι απλό και γρήγορο αλλά δεν περιλαμβάνει έλεγχο αντισωμάτων στους άλλους γνωστούς κορωνοϊούς SARS και MERS, άρα δεν είναι σαφές προς το παρόν αν τα αντισώματα σε αυτούς τους κορωνοϊούς θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πονοκέφαλος και ανοσμία τα συχνότερα συμπτώματα της Covid-19 σε ελαφρά ασθενείς στην Ευρώπη

Αποκαλυπτικό βίντεο: Έτσι εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από ένα μόνο άτομο