Με αποστάσεις και χωρίς μουσική ανοίγουν από το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση κατόπιν εσήγησης της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Ο βασικός λόγος που αποφασίστηκε να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες είναι ο επικείμενος καύσωνας. Οι ειδικοί αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν οι οργανωμένοι χώροι, ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός στις παραλίες της Αττικής.

Οι οργανωμένες πλαζ θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και αποστάσεις μεταξύ των λουομένων.  Στα beach μπαρ δεν θα παίζει μουσική και θα επιτρέπεται μόνο το take away.

Η κυβέρνηση μελετά και το ενδεχόμενο να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση στα νησιά από τις 25 Μαΐου, κάτι που έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς«Πρόθεσή μας είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί, και το τονίζω αυτό, στα μέσα της άλλης εβδομάδας και με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, αλλά και στα νησιωτικά μας συμπλέγματα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαΐου αίρεται ο περιορισμός για μετάβαση εκτός νομού και έτσι από τη Δευτέρα θα είναι εφικτή κάθε μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και προς την Κρήτη.

Τι γίνεται με εστίαση, μπαρ, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Γιάννη Πρετεντέρη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης γνωστοποίησε ότι «η εστίαση έχει προσδιοριστεί να ανοίξει την 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι εκεί κουμπώνει». Με δεδομένο πως «ό,τι ξεκίνησε τη Δευτέρα, πριν τρεις ημέρες, θα εκτιμηθεί περίπου στις 22 του μηνός και στις 18 του μηνός έχουμε απελευθέρωση της κίνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη», η εστίαση «παραμένει την 1η Ιουνίου, όπως έχει έχει σχεδιαστεί. Είναι το καλό σενάριο αυτό. Η καθυστέρηση, το πισωγύρισμα είναι το κακό σενάριο» εξήγησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Παπαθανάσης περιέγραψε ότι η εστίαση θα εκκινήσει καθώς «δεν χρειάζεται κλιματισμό» και έκανε ειδική αναφορά στους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς αυτοί θα διαθέτουν απαραίτητα φυσικό φωτισμό και αερισμό.

«Θα δώσουμε ένα πολλαπλάσιο του πλάτους του ανοίγματος σε βάθος» ακόμη και σήμερα -οπότε το θέμα συζητείται με τους επιστήμονες- δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι χώροι που έχουν παράθυρα κατά ένα βάθος. Για τα καταστήματα που «δεν έχουν ούτε ένα μέτρο ημιυπαίθριου», δηλαδή όσα χαρακτηρίζονται ως τελείως «κλειστά», αυτά θα λειτουργήσουν με συγκεκριμένους κανόνες εντός του Ιουνίου υποστήριξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα ότι παρόλο που είναι «προγραμματισμένα να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, γίνεται όμως συζήτηση, για να ανοίξουν στις 25 του μηνός», την ώρα που «τα μπαρ πάνε πίσω».

Με ορίζοντα την 1η Ιουνίου, «περίπου το 75%, ίσως και παραπάνω θα έχει ανοίξει. Ίσως προσεγγίζουμε και το 80% την 1η Ιουνίου» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, καθώς οι εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων αποτυπώνει ότι η λειτουργία της αγοράς «πάει καλά. Ότι υπάρχει ανταπόκριση».

«Στο πλαίσιο αυτό, η εικόνα είναι αρκετά ικανοποιητική. Από τα μέσα Ιουνίου θα έχουμε μια ομαλοποίηση αγοράς σε ποσοστό 75-80%» παρατήρησε ο κ. Παπαθανάσης και εξαίρεσε τα γυμναστήρια και τα εκθεσιακά κέντρα, τοποθετώντας το τελευταίο κύμα ανοίγματος των καταστημάτων στις 29 Ιουνίου.

Για τα γυμναστήρια δήλωσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο το άνοιγμα τους προγραμματίζεται για τις 29 Ιουνίου.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ: Η καμπύλη θανάτων και κρουσμάτων στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές δεν έχουν κανένα κρούσμα

ΗΠΑ: Εκτοξεύθηκε πάλι ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό – 1.894 νεκροί το τελευταίο 24ωρο