Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η κίνηση της επιδημίας, είπε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6

Ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ανέφερε πως αναμένουμε στα μέσα της εβδομάδας να δούμε τι θα γίνει, καθώς τότε, συνήθως, έχουμε μεγαλύτερο αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων. Προς το παρόν, όπως επεσήμανε, φαίνεται ότι είμαστε χαμηλά, κάτω από τα δέκα ορφανά κρούσματα ανά ημέρα.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως δεν προβλέπεται να πέσει σε αυτή τη φάση, εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας, που θα δημιουργήσει ένα 30% μείωση της μεταδοτικότητας, αλλά σημείωσε, για να γίνει ο εποχικός κύκλος, θα έπρεπε να έχουμε πολύ υψηλότερα ποσοστά στην κοινότητα, καθώς πέραν της αποτελεσματικότητας των μέτρων, δεν έχει επιτραπεί ακόμη η μεγάλη συγκέντρωση του κόσμου.

Ο συνδυασμός των μέτρων με τις υψηλές θερμοκρασίες, πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης είναι δυνατόν να έχει πολύ δυνατά αποτελέσματα γιατί, όπως εξήγησε, το 0,5% θα το ρίξει στο 0,2% οπότε και μιλάμε για πολύ σοβαρή επίδραση.

Χωρίς τα μέτρα, κατέληξε ο καθηγητής, η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται και απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών το σαββατοκύριακο, επισήμανε πως ο κόσμος πρέπει να προσέξει να κρατάει τις αποστάσεις όταν μπαίνει στα λεωφορεία. «Δεν μπαίνουμε στο νερό και είναι σα να είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Πότε θα γίνεται έλεγχος για κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία – Τι ισχύει για τα χειρουργεία

Guardian: Η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο για άνοιγμα συνόρων μεταξύ χωρών με «κοινά επιδημιολογικά προφίλ»

«Να πώς οι Έλληνες αντέχουν καλύτερα» τονίζει σε βασικό της άρθρο εφημερίδα της Βοστώνης