Ο κορωνοϊός χτύπησε την πόρτα του Λευκού Οίκου. Ο προσωπικός βοηθός του Ντόναλντ Τραμπ, η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου και το δεξί χέρι της Ιβάνκα Τραμπ αποδείχθηκαν θετικοί στον Covid-19. Συγχρόνως! Όπως είναι φυσικό, τα απανωτά αυτά κρούσματα έθεσαν την αμερικανική πολιτική ηγεσία σε απομόνωση, αλλά ταυτόχρονα διέψευσαν την υποτιθέμενη αναχαίτιση της πανδημίας.

Αν κινδυνεύει η κορυφή του κράτους τί σημαίνει αυτό για τους απλούς πολίτες; Ενός κακού μύρια έπονται. Στη λίστα των υπόπτων για κορωνοϊό προστέθηκαν και τρεις αξιωματούχοι που χειρίζονται την πανδημία, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντονι Φαούτσι. Και οι τρεις ήρθαν σε επαφή με ένα άτομο που διαγνώστηκε με τη νόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αποφάσισαν να τεθούν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, επιλέγοντας την τηλεργασία.

Οι εξελίξεις αποτελούν πλήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επανέλθουν στην κανονικότητα. Ο Τραμπ και η ομάδα του δέχονται σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της κατάστασης. Η βασική κατηγορία που εξαπολύεται από πολιτικούς αντιπάλους και μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι ότι ο πρόεδρος αντί να βασίζεται σε εμπειρογνώμονες περπατάει στα τυφλά, αποφασίζοντας με βάση τις δικές του σκοπιμότητες για την ασφάλεια των Αμερικανών. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εκτέθηκαν στον ιό, πλήττει την εμπιστοσύνη που ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να εμφυσήσει στην αμερικανική κοινωνία.

Επιπλέον, η διασπορά του ιού στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου απειλεί την ίδια τη λειτουργία της κυβέρνησής. Το προσωπικό εργάζεται χωρίς να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα, μέσα στα στενά γραφεία που καθιστούν αναπόφευκτο τον συγχρωτισμό. Η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν αποτελεί επιλογή στον Λευκό Οίκο. Ειδικά οι προσωπικοί βοηθοί στέκονται σε απόσταση αναπνοής από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τις οικογένειές τους.

Τόσο η εκπρόσωπος του αντιπροέδρου, όσο και ο βοηθός του προέδρου ήταν ασυμπτωματικοί. Η πρώτη, μάλιστα, και έξι άλλα άτομα που εργάζονταν στενά μαζί της ήταν προγραμματιμένο να ταξιδέψουν με τον Πενς στην Ντε Μόιν της Αϊόβα με το Air Force Two. Εξαιτίας της απουσίας συμπτωμάτων δεν είναι γνωστό πόσο καιρό είναι θετικοί στον ιό και άρα σε πόσο μεγάλο κίνδυνο έχουν εκτεθεί τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο αντιπρόεδρος. Επιπρόσθετα, άλλα έντεκα μέλη της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας αποδείχθηκαν προχθές θετικοί στον ιό. Τα άτομα αυτά ανήκουν στην υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την προστασία του προέδρου Τραμπ και άλλων κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: 776 νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Ο χαμηλότερος αριθμός από τον Μάρτιο

Με θερμομέτρηση, αντισηπτικά και λίγους μαθητές άνοιξαν τα σχολεία

Κορωνοϊός: Τι μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο