Κάθε μέρα τα social media κατακλύζονται από εκατομμύρια selfie που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή. Στην προσπάθειά τους αυτή, οι πρωταγωνιστές τέτοιων φωτογραφιών φτάνουν πολλές φορές στα άκρα, ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους για ένα καλό πλάνο.

Κι όμως, δεν πρόκειται για υπερβολή. Δια του λόγου το αληθές, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Medicine and Primary Care, υποστηρίζει ότι οι θάνατοι που συνδέονται με τις φωτογραφίες selfie είναι πολλοί περισσότεροι από όσους νομίζουμε.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Agam Bansal από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών της Ινδίας πραγματοποίησε μια συστηματική έρευνα σε άρθρα εφημερίδων σχετικά με θανάτους λόγω… selfie και βρήκε ότι μεταξύ 2011 και 2017, 259 άνθρωποι είχαν οδηγηθεί στο θάνατο στην προσπάθειά τους να βγάλουν την τέλεια φωτογραφία του εαυτού τους. Βέβαια, η ραγδαία αύξηση παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, αφού το 2011 πέθαναν μόλις τρεις άνθρωποι, σε σύγκριση με τους 50 του 2015 και τους 93 του 2017.

Ποιοι «πεθαίνουν για μια selfie»;
Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα είναι ως επί το πλείστον νέοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 23. Ένα 36% αφορά θανάτους ατόμων μεταξύ 10 και 19 ετών, το 50% αναφέρεται σε άτομα 20-29 ετών, ενώ μόνο το 14% των ανθρώπων που πέθαναν βγάζοντας μια selfie ήταν μεγαλύτεροι των 30 ετών. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι το ποσοστό των ανδρών μέσα στο σύνολο των θανάτων είναι εντυπωσιακά υψηλό, αφού φτάνει το 72,5%, σε σχέση με το μόλις 27,5% που κατέχουν οι γυναίκες!

Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στη μεγαλύτερη τάση των ανδρών να ριψοκινδυνεύουν. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν όλους τους θανάτους που σχετίζονται με τις selfie και κατηγοριοποίησαν τις συμπεριφορές που παρουσίαζαν οι άνθρωποι πριν τη λήψη μιας φωτογραφίας ως επικίνδυνες ή όχι.
Το αποτέλεσμα; Στις γυναίκες 31 θάνατοι χαρακτηρίστηκαν ως μη επικίνδυνες συμπεριφορές και 27 ως επικίνδυνες, ενώ στους άνδρες ο αριθμός θανάτων της πρώτης κατηγορίας έφτανε στους 38 ενώ της δεύτερης στους 115.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να βγάλουν μια selfie ήταν στην Ινδία (159). Ακολούθησε η Ρωσία με 16 και οι ΗΠΑ με 14.

Οι συχνότεροι λόγοι
Η ποικιλία των τρόπων που έχουν πεθάνει οι άνθρωποι βγάζοντας selfie είναι μεγάλη. Βασική αιτία, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ο πνιγμός (70 θάνατοι) και ακολουθούν τα ατυχήματα με μέσα μεταφοράς, όπως αυτοκίνητα ή τρένα (51 θάνατοι). Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, επίσης, λόγω πτώσεων (48 θάνατοι), φωτιάς (48 θάνατοι), ηλεκτροπληξίας (16 θάνατοι), λανθασμένης χρήσης όπλων (11 θάνατοι) και ατυχημάτων με επικίνδυνα ζώα (8 θάνατοι). Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν και επτά περιστατικά στα οποία τα αίτια θανάτου δεν έγιναν γνωστά.