Από ηλιακή κνίδωση, μία εξαιρετικά σπάνια πάθηση πάσχει ένα 12χρονο αγόρι από το Ισραήλ. Πρόκειται για μία νόσο που κάνει τον 12χρονο αλλεργικό στο φως και αποτελεί μόλις το 1% όλων των περιπτώσεων κνίδωσης. Στην περίπτωση του μικρού Α. η νόσος εμφανίστηκε για πρώτη φορά όταν ήταν 5 ετών και τελικά έφτασε στο σημείο να απειλεί ακόμα και τη ζωή του.

«Αυτή είναι η πιο σοβαρή περίπτωση που έχουμε ακούσει ποτέ. Συνήθως οι πάσχοντες δεν είναι τόσο νέοι, αλλά αυτό το αγόρι σταδιακά ανέπτυξε συστημικές αντιδράσεις ακόμα και στην έκθεση στο τεχνητό φως των κλειστών χώρων», δηλώνει ο Δρ. Yuval Tal, διευθυντής στο Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ.

«Ορισμένα άτομα έχουν την τάση να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά σχεδόν ποτέ δεν φτάνουν σε τέτοιο σημείο», δήλωσε ο Δρ. Tal. «Η χρόνια κνίδωση γενικά προκύπτει από κάποιου είδους ανοσολογική δυσλειτουργία. Στο 50% των ασθενών η νόσος υποχωρεί μόνη της εντός ενός χρόνου, στο 70% εντός δύο ετών και στο 90% εντός πέντε ετών».

Στην περίπτωση του μικρού Α. Όμως, το πρόβλημα μόνο επιδεινωνόταν. Στις περιπτώσεις υπερέκθεσης στο αγόρι χρειαζόταν να γίνει ένεση για να σωθεί η ζωή του.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι ήταν αλλεργικός σε ένα τύπο αντιβιοτικών, αλλά αυτό συνέχιζε να συμβαίνει και ακόμα περισσότερο όταν ήταν σε εξωτερικούς χώρους. Ξεκινούσε σε περιοχές που το σώμα ήταν εκτεθειμένο στο ηλιακό φως και ακολούθως διασπειρόταν παντού».

Ο αλλεργιολόγος της οικογένειας σύστησε στον Α. να φοράει αντιηλιακό, καπέλο, μακριά παντελόνια και μακρυμάνικες μπλούζες όταν είναι εκτός σπιτιού – κάτι πραγματικά εξουθενωτικό με δεδομένο το θερμό κλίμα και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντώνται στο Ισραήλ. Ωστόσο ο Α. επισκέφθηκε το δερματολόγο Δρ. Assi Levi, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το αγόρι ήταν αλλεργικό, όχι μόνο στο φως του ήλιου αλλά γενικά σε κάθε ορατό φως. Αυτό εξηγούσε και γιατί το αντιηλιακό, το οποίο μπλοκάρει μόνο την αόρατη υπεριώδη ακτινοβολία, δεν βοηθούσε.

Ένα απόγευμα ο μικρός δεν μπορούσε να αναπνεύσει και να καταπιεί. Γρήγορα η κατάσταση εξελίχθηκε σε αναφυλακτικό σοκ. Διακομίσθηκε άμεσα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί χρειάστηκε να χορηγήσουν ομαλιζουμάμπη στον ασθενή. Πρόκειται για μία πανίσχυρη φαρμακευτική ουσία η οποία χορηγείται μόνο στους ενήλικες με σοβαρό αλλεργικό άσθμα.

«Αυτό το φάρμακο δεν είχε δοθεί ποτέ σε ένα παιδί προηγουμένως, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή», δήλωσε ο Δρ. Tal και αυτό το εγχείρημα δούλεψε. Τώρα ο Α. Υποβάλλεται σε ενέσεις στο χέρι κάθε τρεις εβδομάδες. Χάρη στη θεραπεία μπορεί πια να περπατήσει στο δρόμο με κοντό παντελόνι και T-shirt χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Τώρα νιώθω καλά, μερικές φορές τα αυτιά μου κοκκινίζουν κατά το τέλος της ενέσιμης περιόδου και ορισμένοι τύποι ρούχων μου προκαλούν φαγούρα», δηλώνει ο μικρός Α.