Μετά από πέντε μεταμοσχεύσεις νεφρού και αφού έχασε δύο πρόωρα βρέφη η Sophie Foale γιορτάζει την αρχή του 2019 με ένα υγιέστατο νεογέννητο αγοράκι.

Η 45χρονη Sophie και ο σύζυγός της Trevor ονόμασαν τον γιο τους, Andrew, προς τιμήν του καθηγητή Andrew Shennan ο οποίος ηγήθηκε την πρωτοποριακή ειδική κλινική προληπτικής παρακολούθησης στο Νοσοκομείο St Thomas Hospital του Λονδίνου.

Η Sophie, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων από το Epsom του Surrey, δήλωσε: «Τα φετινά Χριστούγεννα ήταν τα καλύτερα της ζωής μας. Είχαμε πολύ δύσκολο δρόμο μέχρι να γίνουμε οικογένεια».

Ο μικρός Andrew γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, μετά από 32 βδομάδες κύησης ζυγίζοντας 1.860 γραμμάρια.

Η γέννηση αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο μιας ταραχώδους δεκαετίας με διάφορες ιατρικές θεραπείες για τη Sophie. Το σώμα της είχε απορρίψει τέσσερις μεταμοσχεύσεις νεφρών πριν τελικά γίνει δεκτό το μόσχευμα από την αδερφή της. Μετά από την επιτυχημένη μεταμόσχευση ο επόμενος στόχος της Sophie ήταν να κάνει οικογένεια.

Σε αυτή την προσπάθεια βίωσε τους θανάτους δύο πρόωρων παιδιών, καθώς έχασε μία κόρη που γεννήθηκε στις 20 εβδομάδες κύησης το 2008 και ένα γιο, τον Nathan που γεννήθηκε στις 25 εβδομάδες της κύησης αλλά έζησε μόνο για τρεις μέρες.

Ακολούθως κατέφυγε στην ομάδα του καθηγητή Shennan στο Νοσοκομείο St. Thomas. Η επιλογή αυτή έδωσε τη δυνατότητα στη Sophie να απκτήσει τον John που γεννήθηκε μετά από 31 βδομάδες κύησης καθώς ο αδύναμος τράχηλος δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση της κύησης.

Στη συνέχεια η Sophie και ο σύζυγός της αποφάσισαν να δοκιμάσουν να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους με ένα δεύτερο παιδί. Όπως και στην περίπτωση του John, έτσι και στο δεύτερο παιδί η ομάδα του Δρ. Shennan τοποθέτησε κατά τη 12η εβδομάδα το γονιμοποιημένο ωάριο στη μήτρα της Sophie, αισιόδοξοι ότι και αυτή η εγκυμοσύνη θα ξεπερνούσε το κρίσιμο σταυροδρόμι των 30 εβδομάδων.

«Ως μεταμοσχευμένη ασθενής η Sophie διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο αποβολής ή να έχει ένα πολύ πρόωρο μωρό λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος. Τα φάρμακα αυτά καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστούν πιο πιθανή τη λοίμωξη στη μήτρα η οποία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί», δήλωσε ο Δρ. Shennan προσθέτοντας πως «η λοίμωξη ενδέχεται να συνέβαλε και στις δύο προηγούμενες αποβολές».

Από την πλευρά της η Sophie δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία αμφιβολία για το όνομα του δεύτερου γιου μας. Ο Andrew μας βοήθησε να έχουμε παιδιά και σίγουρα έσωσε το δεύτερο παιδί μας».

«Είναι μεγάλη τιμή να δίνουν το όνομά μου στο γιο τους», είπε ο Andrew Shennan.

Ο μικρός Andrew βρίσκεται τώρα στη μονάδα αυξημένης νεογνικής φροντίδας στο τοπικό νοσοκομείο του Epsom, εκεί όπου θα παραμείνει μέχρι να φτάσει στο φυσιολογικό για την ηλικία του βάρος.