20.000 υφασμάτινες, επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες με θήκη για φίλτρο ράφτηκαν από τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» και παραδόθηκαν, στις 5 Μαΐου, στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης ως δωρεά στο Υπουργείο Υγείας, για να διατεθούν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας προσεχώς, ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.

Την περισυλλογή των μασκών από τις μοδίστρες και την παράδοσή τους στο Νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης ανέλαβε η INTERAMERICAN Βοήθειας, κινητοποιώντας τα οχήματα και τους ανθρώπους της. Με επιστολή του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» για την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία και δωρεά τους.

Σε συνέχεια των πρώτων 40.000 μασκών που ράφτηκαν εντός του Απριλίου, οι εμπνευστές της ιδέας Μάριος Ελευθεριάδης και Κωνσταντίνος Τεκτονίδης συνεχίζουν με στόχο τις 100.000 μάσκες επιπλέον, που πρόκειται να καλύψουν ανάγκες σε τόπους, δομές υγείας – υπηρεσίες –  και όχι μόνο. Στο νέο αυτό εγχείρημα, oι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης», συνεργάζονται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» και με το «Give & Fund», με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα από όποιον είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αγοραστούν υφάσματα και λάστιχα.

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει ως σκοπό την μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας. Από το 2010 το Σωματείο έχει βοηθήσει 57 Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, δημιουργώντας 31 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αναβαθμίζοντας 22 Παιδιατρικές Κλινικές και 9 Παιδιατρικά Ιατρεία και εξοπλίζοντας 4 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας/ΜΑΦ. Μέχρι σήμερα, από το έργο του Σωματείου έχουν επωφεληθεί περισσότερα από 1.000.000 παιδιά.

Η INTERAMERICAN, που κατά τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει και το έργο του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», είναι πρωτοπόρος και σε κοινωνική υπευθυνότητα. Μεταξύ των πρωτοβουλιών της κατά την κρίση της πανδημίας για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, έχει επιστρατεύσει και τον στόλο οχημάτων της Οδικής Βοήθειας και τους ανθρώπους της για την περισυλλογή των μασκών από τις μοδίστρες και την παράδοσή τους σε νοσοκομεία και δομές υγείας. Μια ιδιαίτερης αξίας συνεισφορά, που πρακτικά λύνει το πρόβλημα των πολλών δρομολογίων που απαιτούνται για να συγκεντρωθούν οι μάσκες από τόσα σημεία και να φθάσουν εκεί που πρέπει. Οι άνθρωποι της Οδικής Βοήθειας της INTERAMERICAN δεν είναι απλά εκπαιδευμένοι για να εξυπηρετούν πελάτες, είναι κυρίως άνθρωποι Κοινωνικής Βοήθειας.

Το «Give and Fund» είναι μία ΜΚΟ ελληνική πλατφόρμα Crowdfunding, που λειτουργεί από το 2013. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με δεκάδες ΜΚΟ και μεγάλο αριθμό individuals (πάνω από 8.000 εγγεγραμμένοι χρήστες). Τα projects στην πλατφόρμα έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία κατευθύνονται στους δημιουργούς των  έργων και είναι άμεσα διαθέσιμα. Το link του Crowdfunding για δωρεά είναι το εξής:

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Modistres-Amesis-Anagkis

Οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» δημιουργήθηκαν για να καλύψουν μια πρακτική ανάγκη για μάσκες προφύλαξης, εν μέσω κορoνοϊού. Δεν αποτελούν ΜΚΟ ούτε οργάνωση – είναι κίνηση εθελοντικής προσφοράς. Οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» είναι το αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Θεσσαλονικιού εικαστικού Μάριου Ελευθεριάδη, που μαζί με τον βιοτέχνη ένδυσης Κωνσταντίνο Τεκτονίδη αποφάσισαν να κινήσουν το «γρανάζι» για να φτιαχτούν υφασμάτινες μάσκες στις 27 Μαρτίου 2020. Οι ενεργές μοδίστρες φτάνουν τις 300 και πλέον, αποτελώντας τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική πρωτοβουλία στην χώρα για τη ραφή μάσκας.