Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer Inc. εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεργασθεί με την γερμανική εταιρία παραγωγής φαρμάκων BioNTech SE για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ανάπτυξης φαρμάκων της εταιρείας με βάση mRNA.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής επιστήμονα της Pfizer, Mikael Dolsten, ενός από τα στελέχη που συμμετείχαν σε συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν πιθανά εμβόλια και θεραπείες για τον ιό ταχείας εξάπλωσης, η εταιρεία εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη μιας αντι-ιϊκής θεραπείας που θα βοηθήσει όσους είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό. Στις σκέψεις των στελεχών της εταιρείας είναι, ωστόσο, και η συνεργασία με εταιρείες, όπως η Johnson & Johnson, η Sanofi SA και η Moderna με στόχο τη δημιουργία εμβολίου για τον εμβολιασμό του υγιούς πληθυσμού.

Ο Δρ. Dolsten δήλωσε ότι η Pfizer, η οποία ήδη συνεργάζεται με τη BioNTech για την ανάπτυξη αντιγριπικών εμβολίων με βάση το mRNA, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και στους κορωνοϊούς.

Ένα εμβόλιο με βάση το mRNA, χρησιμοποιεί συνθετικό αγγελιαφόρο RNA για να βοηθήσει στην ανοσία του οργανισμού απέναντι σε κάποιον ιό, μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα από τα παραδοσιακά εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Δρ. Dolsten, η Pfizer προσπαθεί, επίσης, να αναπτύξει πιθανές αντι-ιϊκές θεραπείες για τον νέο κορωνοϊό, οι οποίες αυτή τη στιγμή εξετάζονται από μια ανεξάρτητη εταιρεία για να διαπιστωθεί πώς αποδίδουν απέναντι στον ιό σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον.