Ξεκίνησε πρόσφατα ο διαγωνισμός πρωτότυπου σεναρίου ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Σενάρια Ζωής», που διεξάγεται με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas A.E με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί η αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Ο διαγωνισμός, του οποίου τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, τελεί υπό την αιγίδα των επιστημονικών εταιρειών Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων και αφορά τη συγγραφή σεναρίου ταινίας μικρού μήκους με θέμα τις συνέπειες της Μικροβιακής Αντοχής (Μ.Α.), και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τα σενάριά τους έως την 1η Μαΐου 2020.

Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από Κριτική Επιτροπή, με βάση την πρωτοτυπία της ιδέας, το χειρισμό του θέματος, τη δραματουργία και την πλοκή, την ανάπτυξη των χαρακτήρων και τους διαλόγους. Τα τρία πρώτα σε βαθμολογία σενάρια θα λάβουν χρηματικά βραβεία, ενώ σε τρία ακόμη σενάρια θα δοθούν χρηματικοί έπαινοι. Παράλληλα, θα εξεταστεί η δυνατότητα παραγωγής ταινίας μικρού μήκους, με ένα από τα βραβευμένα σενάρια.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Pfizer Hellas το Νοέμβριο του 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών. Αποτελεί μέρος των δράσεων που υλοποιεί η εταιρεία παγκοσμίως και στην Ελλάδα, συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα ενάντια στο πρόβλημα της Μικροβιακής Αντοχής.

Η Μικροβιακή Αντοχή έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχετίζεται με 700.000 θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι δυνητικά ως το 2050 ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τους 10 εκατ. θανάτους ετησίως. Ως βασικές αιτίες του προβλήματος, θεωρούνται η κατάχρηση των αντιβιοτικών στην κοινότητα, στα νοσοκομεία, ακόμα και στην κτηνοτροφία, καθώς και οι κακές συνθήκες υγιεινής, στις οποίες οφείλεται η διασπορά των μικροβίων.

Η Ελλάδα πλήττεται εντονότερα από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, καταγράφοντας περισσότερους από 1.600 θανάτους ετησίως, εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια.

Όπως τονίζει ο κ. Βασίλης Τζινιέρης Hospital Business Unit Lead Greece, Cyprus, Malta της Pfizer Hellas: «Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της λύσης στο πρόβλημα της Μικροβιακής Αντοχής βρίσκεται την ευαισθητοποίηση του κοινού. Και σε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη μοναδική δυνατότητα της τέχνης να αφυπνίζει, να εκπαιδεύει, να προβληματίζει, να κινητοποιεί. Απευθύνουμε, λοιπόν, πρόσκληση στους σεναριογράφους της χώρας, να ενισχύσουν το μήνυμά μας, με το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους. Έχοντας την εγγύηση κύρους της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, είμαι βέβαιος ότι η ανταπόκριση θα είναι θετική, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς το επίπεδο των συμμετοχών».

«Ο διαγωνισμός που ξεκινά, δίνει το κίνητρο και την ευκαιρία σε δημιουργικούς ανθρώπους, να μιλήσουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, για ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας. Καλούμε, λοιπόν, όλους όσοι ασχολούνται με τη συγγραφή σεναρίων, νέους και έμπειρους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες να συμμετέχουν, με την ελπίδα ότι θα δούμε πολλές πρωτότυπες ιδέες και προσεγγίσεις» ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Κακαβάς, Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας.

Η Pfizer, έχει μια μακρά και σημαντική παράδοση στα λοιμώδη νοσήματα, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων για την αντιμετώπιση και πρόληψη των λοιμώξεων. Σήμερα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας, ηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο της μάχης κατά του φαινομένου της Μικροβιακής Αντοχής, παρακολουθώντας αναδυόμενα μοντέλα αντοχής, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των ιατρών και αναπτύσσοντας συνεργασίες με αρμόδιους φορείς.