Ιδιαίτερο θεματικό ενδιαφέρον είχε το πάνελ συζήτησης, κατά το πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, σχετικά με τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία. Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, στο ερώτημα: «Είναι σήμερα ο κατάλληλος χρόνος να αξιοποιηθούν και να προχωρήσουν οι ΣΔΙΤ;» ανέπτυξαν τις θέσεις τους συνομιλητές με συγκροτημένη αντίληψη για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων και οι Γιάννης Καντώρος και Γιώργος Βελιώτης. Τα δύο διοικητικά στελέχη της INTERAMERICAN εξέφρασαν τη δυνητική συμμετοχή των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης και μέσω των συμπράξεων, στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Η συζήτηση κάλυψε τέσσερεις θεματικές περιοχές ενδιαφέροντος για ΣΔΙΤ: στη διοίκηση και διαχείριση δημοσίων νοσοκομείων, σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, στον ΕΟΠΥΥ για τη λειτουργία του και την αγορά υπηρεσιών υγείας και τέλος, για αγορά υπηρεσιών υγείας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι περισσότερες χώρες έχουν επιλέξει το μοντέλο συμπράξεων για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παγκοσμίως, η αγορά ΣΔΙΤ ανέρχεται σε 417 δισεκατομμύρια κατά τα τελευταία χρόνια και εκτός από τα οικονομικά οφέλη, επιτυγχάνεται και διασπορά – καλύτερη διαχείριση του αναλαμβανομένου κινδύνου. Στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία από το 2010-2017, έχουν κατασκευαστεί μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες για να υποστηριχθούν οι ΣΔΙΤ, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Αγγλία. Η συζήτηση για την εφαρμογή συμπράξεων περιστράφηκε γύρω από την απελευθέρωση πόρων, τη βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών υγείας και των συνθηκών για τους ιατρούς, ώστε να παρέχεται καλύτερη υπηρεσία στους ασθενείς.

 

Οι συνομιλητές του πάνελ για τις ΣΔΙΤ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Από αριστερά, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Χρήστος Ιατρού, Θανάσης Παπαμίχος, Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γιάννης Καντώρος, Κωνσταντίνος Βαρλάς, Θανάσης Λοπατατζίδης και Γιώργος Βελιώτης.

 

Ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας της INTERAMERICAN, στέλεχος με μεγάλο εύρος εμπειρίας και γνώσης για τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και πρόεδρος του Eurapco Health Group, κατά την παρέμβασή του επεσήμανε την ιδιαίτερη επιτυχία εφαρμογής των ΣΔΙΤ σε χώρες της Ευρώπης, αναφερόμενος ειδικότερα στο ολλανδικό μοντέλο. Ο ομιλητής ανέδειξε περιοχές βελτίωσης του συστήματος υγείας με συμπράξεις ειδικότερα στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και παρουσίασε το πρότυπο που έχει δημιουργήσει η INTERAMERICAN με τα πολυϊατρεία Medifirst.

Ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, μιλώντας και εκ μέρους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ως πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, υπογράμμισε ότι υπό προϋποθέσεις η ΕΑΕΕ εξετάζει θετικά το θέμα των ΣΔΙΤ, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της υγείας και της δυνατότητας να έχουν όλοι πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες με λογικό κόστος. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός του συστήματος υγείας το οποίο, παρ’ ότι μετράει πολλές δεκαετίες, παραμένει στη βασική φιλοσοφία του αναλλοίωτο. Την ίδια στιγμή, όπως παρατήρησε ο κ. Καντώρος, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί, η ιατρική τεχνολογία και το κόστος της έχει αλλάξει, το δημογραφικό πρόβλημα επηρεάζει και το κόστος της υγείας, ενώ έχουμε περιορισμένα οικονομικά και μεγαλύτερη επιβάρυνση της ελληνικής οικογένειας στις δαπάνες υγείας.

Από την INTERAMERICAN επισημαίνεται ότι η επιτάχυνση της σύμπραξης, μαζί με την ανάγκη εφαρμογής των DRGs (Diagnosis Related Groupings), αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ανάπτυξη ΣΔΙΤ μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και δημοσίων νοσοκομείων, μέσω των οποίων οι ασφαλισμένοι με ιδιωτικά προγράμματα υγείας θα έχουν πρόσβαση σε ένα εύρος αναβαθμισμένων υπηρεσιών σε δημόσια νοσοκομεία, με την εισαγωγή νέων τεχνικών και μεθόδων θεραπείας, αλλά και την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών και τεχνικών υποδομών των δημοσίων νοσοκομείων, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη.

Συγκεκριμένα, οι ΣΔΙΤ μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία προγραμμάτων υγείας νέας γενιάς εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών. Η επίτευξη ΣΔΙΤ στον τομέα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στα αποτελέσματα των υφισταμένων προγραμμάτων υγείας και να οδηγήσει στη μείωση των ασφαλίστρων των προγραμμάτων, παλαιών και νέων, μέσω της στροφής μέρους των ασφαλισμένων προς τα δημόσια νοσοκομεία. Η ενδεχόμενη στροφή των ασφαλισμένων προς τα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να έχει ως συνέπεια τη βελτίωση των τιμολογίων των ιδιωτικών κλινικών, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, δεδομένου ότι ο χώρος των ιδιωτικών κλινικών χαρακτηρίζεται ολιγοπωλιακός, έχοντας τιμές από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.