Η τεχνολογία αιχμής στα χέρια κορυφαίων ιατρικών ομάδων τοποθετούν το Metropolitan Hospital ως το Νο 1 ρομποτικό κέντρο της Ελλάδας και ως ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής, στο Metropolitan Hospital με το ρομποτικό σύστημα DaVinci έχουν πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία:

• η πρώτη ρομποτική εγχείρηση θώρακος στη ΝΑ Ευρώπη,

• η πρώτη στην Ελλάδα αποκατάσταση ομφαλοκήλης και διάσταση λευκής γραμμής με εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (e-TEP),

• η πρώτη στην Ελλάδα και τη Βαλκανική ρομποτική λοβεκτομή για αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα,

• πάνω από 800 ρομποτικές ουρολογικές επεμβάσεις μόνο το 2018 και αρκετές νεφρεκτομές και ριζικές προστατεκτομές.

Εκτός από την επιτυχή έκβαση, κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ήταν εκείνα τα οποία έχουν κάνει τη ρομποτική χειρουργική τη μέθοδο επιλογής και το σύστημα DaVinci ένα από τα σημαντικότερα ρομποτικά συστήματα στον κόσμο.

Τι είναι το DaVinci για τον ασθενή;

Λιγότερος πόνος, μικρότερες τομές, λιγότερη απώλεια αίματος, λιγότερη καταστροφή ιστών, μειωμένες πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών, λιγότερος χρόνος νοσηλείας και μικρότερο επομένως κόστος, ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τι είναι και τι κάνει το σύστημα DaVinci

Τα πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής DaVinci έρχεται να προσφέρει περισσότερη ακρίβεια και ασφάλεια στη καθημερινή χειρουργική πρακτική. Δεν είναι ένα απλό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής, είναι το πλέον άρτια εξοπλισμένο μηχάνημα ρομποτικής χειρουργικής παγκοσμίως και προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ελάχιστα επεμβατικής και σχεδόν αναίμακτης χειρουργικής, στο ιατρικό προσωπικό.

Το DaVinci Surgical System είναι το πρώτο σύστημα που εγκρίθηκε από τον αμερικανικό οργανισμό FDA (Food and Drug Administration) και είναι προϊόν της Intuitive Surgical.

Διακρίνεται σε τρία τμήματα, τη χειρουργική κονσόλα, το ρομπότ με τους βραχίονες και τον ενδοσκοπικό πύργο.

Στη κονσόλα ο χειρουργός μέσα από μια οθόνη με 3D εικόνα και μεγάλη μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου, κινεί τους ειδικούς μοχλούς (joystick) που δίνουν εντολή στους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ.

Η μονάδα των ρομποτικών βραχιόνων βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την κονσόλα του χειρουργού, δίπλα στον ασθενή. Στους βραχίονες εφαρμόζουν τα ενδοσκοπικά εργαλεία και το ενδοσκόπιο (Camera) που θα εκτελέσουν τις κινητικές εντολές του χειρουργού.

Ο ενδοσκοπικός πύργος ελέγχου περιλαμβάνει δυο βιντεοκάμερες, σύστημα αυτόματης ρύθμισης εικόνας, βιντεοοθόνη υψηλής ευκρίνειας, πηγή ψυχρού φωτισμού, Isufflator CO2, κ.ά.

Πώς εκτελείται η επέμβαση με το DaVinci;

Το σύστημα DaVinci επιτρέπει την πραγματοποίηση δύσκολων επεμβάσεων μέσω μικροσκοπικών οπών. Ο χειρουργός στην κονσόλα χειρίζεται, μέσω ειδικών τηλεχειριστηρίων, τα εργαλεία που εισήχθησαν από τις οπές των λίγων χιλιοστών στο σώμα του ασθενούς και οι κινήσεις των χεριών του μετατρέπονται σε κλιμακωτές, σταθερές και ακριβείς κινήσεις των μικροσκοπικών οργάνων του χειρουργικού πεδίου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται: μεγαλύτερος βαθμός χειρουργικής ακρίβειας, απόσβεση του τρέμουλου των χεριών, πρόσβαση δυσπρόσιτων περιοχών από πολλαπλές πλευρές, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω αποφυγής των μεγάλων τομών.

Πόσα DaVinci υπάρχουν στο Metropolitan Hospital;

Το Metropolitan είναι το πρώτο θεραπευτήριο στην Ελλάδα που απέκτησε DaVinci Si & DaVinci Xi, τα κορυφαία δηλαδή μηχανήματα ρομποτικής χειρουργικής. Ταυτόχρονα είναι το μόνο στη ΝΑ Ευρώπη που διαθέτει δύο ταυτοχρόνως ρομποτικά συστήματα DaVinci.