Με τον Οκτώβριο να είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού, η GE Healthcare αποδεικνύει τη δέσμευσή της στην ενίσχυση της ανίχνευσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού, μέσω του παγκόσμιου λανσαρίσματος του Αυτοματοποιημένου Υπερήχου Μαστού Invenia™ – ABUS 2.0., ειδικά σχεδιασμένος για να ανιχνεύει καρκίνο σε πυκνό ιστό μαστού. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μαστογραφία, ο Invenia™ ABUS 2.0 βελτιώνει την ανίχνευση καρκίνου του μαστού κατά 57% σε σχέση με την απλή μαστογραφία και μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και μικρά, διηθητικά καρκινώματα που δεν έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Αυτή η λύση είναι ήδη διαθέσιμη σε πολλά νοσοκομεία και ιδιωτικά ακτινολογικά τμήματα στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμβάλλοντας στη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

Εθνικά προγράμματα ελέγχου μαστού για γυναίκες είναι διαθέσιμα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές για την Διασφάλιση της Ποιότητας του Προληπτικού Ελέγχου Ανίχνευσης και Διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού και η EUSOBI αποδίδει μείωση της τάξεως του 40% στη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού στον προληπτικό έλεγχο του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος που προσβάλλει τις γυναίκες στην Ευρώπη, με 562.500 εκτιμώμενα νέα κρούσματα κάθε χρόνο.

Η πυκνότητα μαστού αναφέρεται στη σχέση ποσότητας λίπους και ινώδη ιστού στο μαστό. Παρότι αποτελεί ένα κοινό κληρονομικό χαρακτηριστικό – βρίσκεται σε περισσότερο από το 40% των γυναικών – έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Τόσο ο πυκνός ιστός, όσο και ο καρκίνος εμφανίζονται με λευκό χρώμα στη μαστογραφία, οπότε η αναζήτηση όγκων σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς μοιάζει με την αναζήτηση χιονόμπαλας σε χιονοθύελλα. Η πυκνότητα του μαστού έχει ενταχθεί στα μοντέλα επικινδυνότητας Tyrer-Cuzick και Breast Cancer Surveillance Consortium, που εκτιμούν τη πιθανότητα μία γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού σε διάστημα 10 χρόνων, αλλά και για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το ABUS αξιοποιεί τεχνολογία υπερήχου και παράγει μία τρισδιάστατη ογκομετρική εικόνα ολόκληρου του μαστού. Η εικόνα περιλαμβάνει την στεφανιαία προβολή και άλλες υπό γωνία που μπορούν να αποκαλύψουν όγκους που δεν ανιχνεύονται από εικόνες μαστογραφίες πυκνού μαστού. Ο συμπληρωματικός έλεγχος με τον αυτοματοποιημένο υπέρηχο μαστού (ABUS) μετατρέπει τη φροντίδα του μαστού από αντιδραστική σε προληπτική, προσφέροντας σιγουριά στους ιατρούς και βοηθώντας τους ασθενείς να αποφύγουν πιθανές καθυστερημένες διαγνώσεις.

«Το λανσάρισμα εξατομικευμένης φροντίδας μαστού ενισχυμένης με την τεχνολογία αυτού του υπερήχου σημαίνει πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία ανίχνευσης καρκίνου σε πιο πρώιμα στάδια, εξασφαλίζοντας καλύτερη θεραπεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο Luke Delaney, General Manager of Automated Breast Ultrasound της GE Healthcare. «Το νέο Invenia™ ABUS 2.0 σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την εμπειρία της εξέτασης, για τους χειριστές και για ασθενείς, την εμπειρία διάγνωσης από τους ακτινολόγους, αλλά και για να συμβάλλει στην εξέλιξη της απεικονιστικής τεχνολογίας. Ήδη έχουμε λάβει πολλά θετικά σχόλια από τους χρήστες σχετικά με τις βελτιώσεις, που ήταν κάτι που αναζητούσαν και εκείνοι».

Το Invenia™ ABUS 2.0 σχεδιάστηκε για να προσαρμόσει την εξέταση μαστού πάνω στο σώμα του ασθενούς. Διαθέτει μία κεφαλή με μεγάλο οπτικό πεδίο 15 εκατοστών που προσαρμόζεται στο ανατομικό σχήμα του γυναικείου μαστού για βελτιωμένη άνεση και εμπειρία εξέτασης για ασθενείς και χειριστές. Ο παντοδύναμος cSound™ Imageformer, ένας software-based επεξεργαστής γραφικών, προσφέρει μία επαναλήψιμη και ανεξάρτητη του χρήστη μέθοδο ανάκτησης για να επιτυγχάνει σταθερά και υψηλής ποιότητας αποτελέσματα. Οι εξετάσεις μπορούν να προσαρμόζονται με προγραμματιζόμενα πρωτόκολλα σάρωσης, ρυθμιζόμενα βάθη σάρωσης και επίπεδα συμπίεσης.

Για να βοηθήσει ακόμη περισσότερο το ιατρικό προσωπικό στην απόκτηση γνώσης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού βασισμένη στην πολυτροπική προσέγγιση, η GE Healthcare διοργανώνει τακτικά εξειδικευμένα workshops, ένα εκ των οποίων έλαβε χώρα στις 4 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του Annual Scientific Meeting 2019 που διοργανώθηκε από το EUSOBI στην Ουγγαρία στις 4 Οκτωβρίου.