Πηγή ευεξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και την καλή υγεία αλλά παράλληλα και ένα σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί το φυσικό μεταλλικό νερό, στο οποίο όλοι μας έχουμε πρόσβαση μέσω της ποιοτικής εμφιάλωσής του. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φυσικών Μεταλλικών Νερών (ΣΕΦΥΜΕΝ), πρόκειται για νερό υψηλής ποιότητας με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, από προστατευμένη υπόγεια πηγή, καθαρό, χωρίς καμία χημική επεξεργασία ή απολύμανση, που έχει πιστοποιηθεί ως προς την ασφάλεια για κατανάλωση.

Ειδικότερα το φυσικό μεταλλικό νερό:

• Είναι ευεργετικό για την υγεία καθώς περιέχει μια ξεχωριστή σύνθεση ορυκτών μετάλλων κυρίως, η οποία πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη από την πηγή, μέχρι τον τελικό καταναλωτή και αναγράφεται στην ετικέτα.
• Εμφιαλώνεται απευθείας στην πηγή.
• Έχει διακριτή γεύση εξαιτίας της γεωλογικής σύνθεσης του εδάφους και του φυσικού περιβάλλοντος.
• Είναι αναγνωρισμένο επίσημα από τις αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές.
• Η παραγωγή του πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας βάσει νομοθεσίας για να διασφαλίζεται η φυσική προέλευση και η καθαρότητά του.

Η αξία του νερού για την υγεία

Το νερό είναι το μόνο ποτό μηδενικής θερμιδικής αξίας, χωρίς ζάχαρη και χωρίς πρόσθετα που θα εξασφαλίσει μια υγιή μορφή ενυδάτωσης. Για να αποτρέψουμε το σώμα μας από την αφυδάτωση, πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 έως 2,5 λίτρα νερού κάθε μέρα, μέσω της πρόσληψης τροφής και ποτών. Αν το σώμα μας δεν αναπληρώσει τα υγρά που χάνει μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες και τις σωματικές λειτουργίες μας, ενδέχεται να χάσουμε σταδιακά ορισμένες βασικές λειτουργίες. Η διατήρηση της ενυδάτωσης θα διασφαλίσει ότι είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τη σωστή θερμοκρασία του σώματος, καλές φυσικές λειτουργίες καθώς και ένα καλό επίπεδο γνωστικής λειτουργίας.

Επίσης ορισμένα φυσικά μεταλλικά νερά παρέχουν οφέλη για την υγεία, ανάλογα με τη σύνθεσή τους.

Επιπλέον σύμφωνα με τις σχετικές επισημάνσεις του ΣΕΦΥΜΕΝ, το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί ένα πολύτιμο αγαθό για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα ο εμφιαλωμένο νερό παρέχει μια ζωτική παροχή νερού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, φυσικής καταστροφής ή όπου η παροχή του δήμου έχει αποκοπεί ή έχει μολυνθεί. Σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας, σοβαρής ξηρασίας ή όπου οι παροχές πόσιμου νερού
της βρύσης διακόπτονται ή έχουν αποτύχει, το εμφιαλωμένο νερό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, παρέχοντας στους ανθρώπους παροχή νερού.

Το Οικονομικό Αποτύπωμα της βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΣΕΦΥΜΕΝ, ο κλάδος εμφιάλωσης νερού έχει αξιοσημείωτη παρουσία στην ελληνική οικονομία με σημαντική συνεισφορά για την κοινωνία και την πορεία μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Ο κλάδος σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια η ανοδική του πορεία διακόπηκε μόνο πρόσκαιρα από την υγειονομική κρίση, ενώ προσφέρει καλά αμειβόμενες άμεσες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 50 εγκεκριμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού (2022) ενώ με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία τη δεκαετία 2010 – 2020 υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται 26-34 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφιαλώνουν φυσικό μεταλλικό νερό, νερό πηγής, επιτραπέζιο και ανθρακούχο, απασχολώντας 1.530 άτομα.

Το 2021 το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ελληνικών εταιρειών έφτασε τα 2,16 δισεκατομμύρια λίτρα, ενώ το 2022 η αντίστοιχη εκτίμηση αναφέρει αύξηση στα 2,25 δισεκατομμύρια λίτρα. Ο κύκλος εργασιών των παραγωγών εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα εκτιμάται σε 307 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 337 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Την ίδια στιγμή βέβαια ο συνολικός τζίρος του ελληνικού εμφιαλωμένου νερού σε τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκε το 2021 στα 1,2 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι αυξήθηκε πέρυσι στα 1,32 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να αφορά σε πωλήσεις σε χώρους εστίασης (70%).

Η κλάδος εμφιάλωσης νερού, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την Ελληνική Οικονομία, καθώς για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που δημιουργείται άμεσα στον κλάδο εμφιάλωσης νερού, δημιουργούνται στην οικονομία επιπλέον 1,8 ευρώ (πολλαπλασιαστής: 2,8). Επίσης για κάθε μία θέση εργασίας που δημιουργείται άμεσα στον κλάδο εμφιάλωσης νερού, δημιουργούνται στην οικονομία επιπλέον 3,2 θέσεις εργασίας (πολλαπλασιαστής: 4,2).