Τον παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό στην παραλία Λιβάδια της Πάρου πραγματοποίησαν το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 εργαζόμενοι του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μέλη του Οργανισμού All for Blue, μέλη του Ναυτικού Ομίλου Πάρου (ΝΟΠ), 8 αυτοδύτες και 4 ελεύθεροι δύτες από τα τοπικά καταδυτικά κέντρα Paros Diving Centre και Cycladic Diving.

Η περιβαλλοντική ενέργεια, εντάσσεται στην Στρατηγική του ΟΦΕΤ  για Βιώσιμη Ανάπτυξη, στους άξονες της οποίας βρίσκεται η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, η ενίσχυση της έρευνας και νέας γενιάς και η προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματός μας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 η Green Team του ΟΦΕΤ, είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη περιβαλλοντική ενέργεια στο εμβληματικό νησί της Δήλου.

Keep Paros Blue

Με σύνθημα Keep Paros Blue’ περισσότερα από 30 στελέχη του ΟΦΕΤ – μεταξύ των οποίων και οι διοικούσες τον όμιλο, Ιουλία και Ειρήνη Τσέτη – 7 μικροί εθελοντές-μέλη του ΝΟΠ, 8 αυτοδύτες και 4 ελεύθεροι δύτες από τα Paros Diving Centre και Cycladic Diving, υπό την καθοδήγηση των μελών της All For Blue καθάρισαν την παραλία και τον βυθό στα Λιβάδια, το πρωί του Σαββάτου.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Ειδικά οι μικροί εθελοντές του ΝΟΠ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την ιδρύτρια του All for Blue, Κατερίνα Τοπούζογλου, για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ρύπανση των ακτών και των θαλασσών στην χλωρίδα και πανίδα, ενώ παράλληλα τα παιδιά έμαθαν τρόπους σωστής συλλογής και διαλογής των απορριμμάτων ώστε αυτά να μπορούν να ανακυκλωθούν.

Στο πλαίσιο της δράσης απομακρύνθηκαν εκατοντάδες συσκευασίες αλουμινίου από αναψυκτικά, πλαστικές σακούλες, γυάλινα μπουκάλια και άλλα μικροαντικείμενα από το βυθό της παραλίας. Ευχάριστη έκπληξη για τους μικρούς εθελοντές ο απεγκλωβισμός  τεσσάρων μικρών χταποδιών μέσα από τα κουτάκια αλουμινίου που συλλέχθηκαν από τον βυθό.

Από την παραλία οι εθελοντές απομάκρυναν πλήθος συσκευασιών τροφίμων, πλαστικά μπουκάλια νερού, ποτήρια μιας χρήσης, χαρτόκουτα, πλαστικά καλαμάκια, αποτσίγαρα και τσίχλες.

Ο καθαρισμός διεξήχθη με το πρωτόκολλο μηδενικού αποτυπώματος που ακολουθεί η All For Blue και τα απορρίμματα καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων της Padi Aware με αναφορά στον ΟΦΕΤ.

Όλα τα αντικείμενα που συλλέχθηκαν θα ανακυκλωθούν πλήρως και θα αποτελέσουν τη βάση να κατασκευαστούν ανακυκλώσιμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ο ΟΦΕΤ ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στην περιβαλλοντική δράση της Πάρου και ανανεώνει το ραντεβού για τον προσεχή Σεπτέμβριο με νέες δράσεις για την προστασία των ελληνικών θαλασσών.