Μεσαία μονοψήφια αύξηση πωλήσεων, διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους και ανάπτυξη ισχυρής σειράς προϊόντων κατέγραψε η Novartis το 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2022 οι πωλήσεις και τα βασικά λειτουργικά κέρδη του ομίλου αναμένεται να αυξηθούν με μεσαίο μονοψήφιο ρυθμό. Οι πωλήσεις καινοτόμων φαρμάκων αναμένεται να αυξηθούν επίσης με μεσαίο μονοψήφιο ρυθμό, ενώ τα βασικά λειτουργικά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν με μεσαίο ή υψηλό μονοψήφιο ρυθμό, ξεπερνώντας τις πωλήσεις.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2021, ο Vas Narasimhan, διευθύνων σύμβουλος της Novartis ανέφερε: «Η Novartis είχε για ακόμη μια χρονιά καλές λειτουργικές επιδόσεις με αύξηση των ετήσιων κερδών με μεσαίο μονοψήφιο ρυθμό, διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους και σθεναρές ελεύθερες ταμειακές ροές. Τα προϊόντα που ωθούν την ανάπτυξή μας στην αγορά συνεχίζουν να επιτυγχάνουν καλές επιδόσεις σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, στηρίζοντας την πεποίθησή μας για τις προοπτικές μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Μολονότι υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις στις γραμμές ανάπτυξης, τα επιτεύγματά μας ήταν σημαντικά στον τομέα των καινοτόμων φαρμάκων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα sacubitril/valsartan, 177Lu-PSMA-617, iptacopan, ribociclib, και inclisiran. Ατενίζοντας το μέλλον, παραμένουμε επικεντρωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας όσον αφορά τις γραμμές ανάπτυξης και την υλοποίηση σημαντικών πλατφορμών τεχνολογίας, με περισσότερα από 20 πιθανά προϊόντα με σημαντικές πωλήσεις, τα οποία πρόκειται να εγκριθούν έως το 2026. Διατηρούμε τις ισορροπίες όσον αφορά τις προτεραιότητες διάθεσης κεφαλαίου, καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε στην καινοτομία σε συνδυασμό με την απόδοση κεφαλαίου στους μετόχους μας».

Αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Novatis για το 2021 έχουν ως εξής:

• Αύξηση πωλήσεων 4ου τριμήνου κατά 6% σε μονάδες σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας1 (cc) (+4% δολ. ΗΠΑ) και βασικών λειτουργικών κερδών κατά 12% cc (+9% δολ. ΗΠΑ).
• Αύξηση πωλήσεων καινοτόμων φαρμάκων κατά 7% cc (+5% δολ. ΗΠΑ) και βασικών λειτουργικών κερδών κατά 15% cc (+12% δολ. ΗΠΑ).
• Αύξηση πωλήσεων της Sandoz κατά 2% cc (0% δολ. ΗΠΑ) και βασικών λειτουργικών κερδών σε αρμονία με τις τιμές του προηγούμενου έτους (0% cc ή 0% δολ. ΗΠΑ).
• Αύξηση ετήσιου κύκλου εργασιών κατά 4% cc (6% δολ. ΗΠΑ) ως αποτέλεσμα των δυναμικών επιδόσεων του κλάδου των καινοτόμων φαρμάκων.
• Αύξηση κλάδου καινοτόμων φαρμάκων (IM) κατά 6% cc (+8% δολ. ΗΠΑ), πτώση της Sandoz κατά 2% cc (0% δολ. ΗΠΑ).
• Ισχυρές επιδόσεις για τα προϊόντα που αποτελούν τους κύριους μοχλούς αύξησης των κερδών.
• Αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 13% cc (+15% δολ. ΗΠΑ), κυρίως λόγω αύξησης των πωλήσεων, της παραγωγικότητας και της αξιοποίησης των χαμηλότερων νομικών εξόδων.
• Αύξηση βασικών λειτουργικών κερδών κατά 6% cc (+8% δολ. ΗΠΑ) με το περιθώριο κέρδους των καινοτόμων φαρμάκων να αυξάνεται σε 36,2% (+130 μ.β., με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία).
• Τα καθαρά κέρδη ήταν 24,0 δισεκατομμύρια δολ. ΗΠΑ, χάρη στο όφελος από την εκχώρηση μετοχών της Roche (14,6 δισ. δολ. ΗΠΑ).
• Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή ήταν 6,29 δολ. ΗΠΑ (+7% cc ή +9% δολ. ΗΠΑ), κυρίως λόγω των βασικών λειτουργικών κερδών, τα οποία επηρεάστηκαν ελαφρώς από τα χαμηλότερα βασικά κέρδη από τη Roche μετά την εκχώρηση μετοχών.
• Ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 13,3 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (+14% δολ. ΗΠΑ).
• Πώληση ανώνυμων μετοχών της Roche για 20,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Έναρξη εξαγοράς μετοχών ύψους έως 15 δισ. δολαρίων ΗΠΑ σύμφωνα με τις προτεραιότητες διάθεσης κεφαλαίου. Σε εξέλιξη η στρατηγική αναθεώρηση της Sandoz.

Σημαντικά ορόσημα 4ου τριμήνου στον τομέα της καινοτομίας:
– Έγκριση του inclisiran στις ΗΠΑ ως πρώτη και μοναδική θεραπεία μικρών παρεμβαλλόμενων μορίων RNA (siRNA) για τη μείωση της χοληστερόλης LDL
– Επίτευξη του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου στις μελέτες Φάσης 3 του secukinumab για τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα
– Άσκηση δικαιώματος λήψης της άδειας εκμετάλλευσης του ensovibep (in-licensing) μετά τα θετικά δεδομένα Φάσης 2 στην COVID-19 (Ιανουάριος 2022)
– Θετικά δεδομένα για το Ianalumab στο σύνδρομο Sjögren (Φάσης 2).
– Νέας γενιάς πλατφόρμα T-Charge™ στο DLBCL και το MM.
– Συμφωνία αδειοδότησης με την BeiGene για το ociperlimab (αναστολέας TIGIT τελικού σταδίου), συμφωνία συνεργασίας με την UCB για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορική διάθεση τροποποιητικών της νόσου θεραπειών για τη νόσο του Πάρκινσον.
– Εξαγορά της Gyroscope Therapeutics (γονιδιακή θεραπεία για τη γεωγραφική ατροφία).
– Μέρισμα 3,10 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, αύξηση της τάξης του 3,3%, κατά τα προτεινόμενα για το 2021.

Ενημέρωση στρατηγικής
Η Novartis είναι μια απόλυτα εστιασμένη φαρμακευτική εταιρεία. Στη διάρκεια του 2021, συνέχισε να εδραιώνει την ανάπτυξη πέντε βασικών θεραπευτικών τομέων (Καρδιονεφρολογία, Ανοσολογία, Νευροεπιστήμη, Ογκολογία και Αιματολογία), να ενισχύει ακόμη περισσότερο τις τεχνολογικές πλατφόρμες (διάσπαση στοχευμένων πρωτεϊνών, κυτταρική θεραπεία, γονιδιακή θεραπεία, θεραπεία ραδιοσημασμένου προσδέματος, και xRNA) και να έχει ένα ισορροπημένο γεωγραφικό αποτύπωμα. Η πεποίθηση της για την αύξηση των πωλήσεων στο άμεσο μέλλον βασίζεται στις πωλήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επιτύχει τα secukinumab, sacubitril/valsartan, ofatumumab, onasemnogene abeparvovec, ribociclib, και inclisiran. Για να προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη έως το 2030 και έπειτα, έχει στη διάθεσή της περισσότερα από 20 νέα προϊόντα με προοπτική πωλήσεων τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να εγκριθούν έως το 2026. Η Novartis πρωτοπορεί επίσης στη μετάβαση σε πλατφόρμες προηγμένης τεχνολογίας.

Η Novartis πούλησε το μερίδιo της Roche Holding AG (Roche), στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας έναντι 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ακολουθώντας τη στρατηγική της ως εστιασμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Με τη στρατηγική αναθεώρηση της Sandoz να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Novartis θα είναι σε θέση για περαιτέρω ενημέρωση το αργότερο έως το τέλος του 2022. Με την αναθεώρηση θα διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν σενάρια διατήρησης της επιχείρησης έως και απόσχισής της, προκειμένου να διαπιστώσει τον βέλτιστο τρόπο μεγιστοποίησης της αξίας για τους μετόχους της.

«Παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας και επικεντρωμένοι στους μετόχους μας όσον αφορά τη διάθεση κεφαλαίου, καθώς επιδιώκουμε την ισορροπία ανάμεσα στις επενδύσεις στην επιχείρησή μας, μέσω οργανικών επενδύσεων και συμπληρωματικών συμφωνιών που δημιουργούν αξία, και στην επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους μας μέσω του αυξανόμενου ετήσιου μερίσματος και των εξαγορών ιδίων μετοχών», σημειώνει η εταιρεία.

Η Novartis συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία

Δεσμεύεται για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα: Οι στόχοι 1 και 2 αναμένεται να επιτευχθούν έως το 2025, οι στόχοι 1, 2 και 3 έως το 2030, και οι μηδενικές εκπομπές σε όλη την αλυσίδα αξίας μας έως το 2040.

Οι προσπάθειες της Novartis στο πεδίο της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και σχετικής με τη Διακυβέρνηση Στρατηγικής (ESG) έχουν αναγνωριστεί, όπως αποδεικνύει η αναβάθμιση της αξιολόγησής της από διάφορους τρίτους οργανισμούς διαβάθμισης ESG. Η πορεία ανάπτυξης της κουλτούρας της με όραμα τη διαμόρφωση ενός εμπνευσμένου, φιλοπερίεργου και ανεξάρτητου οργανισμού συνεχίζεται, με στόχο να αποτελέσει τον γνώμονα των επιδόσεων και της ανταγωνιστικότητάς της μακροπρόθεσμα.