Την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές διωκτικές αρχές εκφράζουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναφορικά με την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 13 άτομα, μεταξύ των οποίων ο «εγκέφαλος» και στελέχη φαρμακευτικής εταιρείας που αποκόμιζε τεράστιο κέρδος από τις παράνομες πωλήσεις των σκευασμάτων της. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 γιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες γιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει «Χαιρετίζουμε την επιτυχία των διωκτικών Αρχών να εξαρθρώσουν κύκλωμα κατευθυνόμενων και παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων. Πρακτικές που απομυζούν πόρους από το Σύστημα Υγείας και προσβάλουν τη λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα καταλήγουν εις βάρος των ασθενών μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους -από όπου και εάν προέρχονται.
Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ είναι εναρμονισμένος με τους αυστηρότερους διεθνείς κανόνες, ώστε να αποτρέπει οποιεσδήποτε παραβατικές συμπεριφορές».

Και ξεκαθαρίζει πως «στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν εμπλέκεται καμία εταιρεία μέλος του ΣΦΕΕ».

Με τη σειρά της η ΠΕΦ καταδικάζει απερίφραστα «παράνομη πρακτική που αφορά στη συνταγογράφηση και τη διάθεση των φαρμάκων. Τέτοια φαινόμενα έχουν σαν αποτέλεσμα, την πρόκληση ζημίας για το σύστημα υγείας, τον Έλληνα πολίτη – ασφαλισμένο αλλά και για τη φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της».

Και επισημαίνει για μια ακόμη φορά «την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών ελέγχου της συνταγογράφησης και των ΑΜΚΑ και προώθησης της ορθής χρήσης των φαρμάκων. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα περιορίσουμε ανάλογα φαινόμενα προκλητής ζήτησης που νοθεύουν την αγορά του φαρμάκου και ζημιώνουν τον Έλληνα ασθενή και την Πολιτεία».

Τέλος η ΠΕΦ τονίζει ότι η εταιρεία που φημολογείται ότι εμπλέκεται στο εν λόγω κύκλωμα των παράνομων ψευδών συνταγογραφήσεων, «δεν είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και φυσικά δεν έχει την παραμικρή σχέση με τους κανόνες δεοντολογίας και τις αξίες που πρεσβεύουμε».