Η Βίκος τα τελευταία χρόνια υπηρετεί με σεβασμό και συνέπεια το τρίπτυχο της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς. Μάλιστα οι δράσεις της εταιρείας πρόσφατα έλαβαν νέα μορφή με την υιοθέτηση μιας σειράς πρωτοβουλιών με το όνομα «Ο Β-οίκος της ζωής μας», οι οποίες εστιάζουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη του πολιτισμού και του εθελοντισμού.

Στην εποχή της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, είναι επιτακτική η ανάγκη, για το καλό όλων μας, να στραφούμε στη βάση μας, στα θεμέλια της ύπαρξής μας. Στα θεμέλια αυτά βρίσκεται το νερό, η βάση της ζωής, του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου οργανισμού. Η ζωή μας βασίζεται σε μια διαρκή διαδικασία κυκλικής αναγέννησης – εμείς είμαστε νερό, η Γη είναι νερό, το νερό είναι το σπίτι μας – όλα είναι αλληλένδετα.

Αντιστοίχως συνδεδεμένα είναι για τη Βίκος η επιχειρηματική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική και την κοινωνική ευημερία. Δεν μπορεί να επιτευχθεί η μία χωρίς την άλλη, αν δεν συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους.

«Ο Β-οίκος της ζωής μας» εκφράζει ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία και την εξελίσσει σε ένα όραμα ισορροπημένης συμβίωσης: Να ζούμε, να αναπτυσσόμαστε και να επιχειρούμε πάντα με σεβασμό στον πλανήτη μας.

Με επίκεντρο την εθελοντική αιμοδοσία
Η εθελοντική αιμοδοσία βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων κοινωνικής προσφοράς της πρωτοβουλίας «Ο Β-οίκος της ζωής μας». Πρόκειται για μια δράση που η Βίκος υποστηρίζει με απαρέγκλιτη συνέπεια και σεβασμό προς τον άνθρωπο για περισσότερο από μια δεκαετία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το αίμα είναι ένα αγαθό σε ανεπάρκεια, διαφορετικό από κάθε άλλο, καθώς ο μόνος παραγωγός του είναι ο ανθρώπινος οργανισμός και μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία μπορεί να το προσφέρει σε επάρκεια.

Κάθε αιμοδοσία είναι ένας ύμνος στην κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη. Κάθε νέος αιμοδότης γίνεται πρεσβευτής της ζωής. Το αίμα είναι ένα μοναδικό αγαθό που δεν διατίθεται «στα ράφια», δεν πωλείται και φυσικά δεν παράγεται. Η αιμοδοσία είναι μία πράξη αγάπης, όχι μόνο για τους συνανθρώπους μας, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η Βίκος για περισσότερα από δέκα χρόνια υπηρετεί με συνέπεια τον αγώνα για προσφορά αίματος, για προσφορά ζωής. Ενώνοντας τις δυνάμεις της με φορείς και οργανισμούς, μεταδίδει το μήνυμα του εθελοντή αιμοδότη με σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει να υιοθετήσουμε την αιμοδοσία, που αποτελεί άλλωστε και το θεμέλιο του εθελοντισμού. Γιατί δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ μεγαλύτερη προσφορά από την ίδια τη ζωή.

Η εταιρεία στηρίζει πλήθος δράσεων συλλόγων και φορέων. Συνεργάζεται με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), όπου στέκεται αρωγός στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών.

Παράλληλα έχει προσφέρει μια κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στον Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Πολύ πρόσφατα, εντός του 2020, συμμετέχοντας ενεργά στην μάχη κατά του κορωνοϊού, προέβη σε δύο σημαντικές – συμβολικά και πρακτικά – κινήσεις:
-Δώρισε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 25 τηλεοράσεις και 25 κεραίες, ώστε αυτές να τοποθετηθούν στις Μονάδες Λοιμωδών του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από το 85% των ασθενών που εισάγονται με Covid-19.
-Προσέφερε 480 ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, τύπου TYVEK, για τους διασώστες του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας, με σκοπό να συμβάλει στην προφύλαξή τους από την καθημερινή έκθεσή τους στον νέο κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία η εταιρεία μέσα σε έντεκα χρόνια έχει προβεί σε 32 αιμοληψίες συγκεντρώνοντας 842 φιάλες αίματος.

Για τη Βίκος, η έννοια της προσφοράς έχει ιδιαίτερη αξία, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά σε κάθε πράξη και συμμετοχή στα δρώμενα της ζωής από καρδιάς.