Η Novartis μέσω του προγράμματος Novartis Institutes for BioMedical Research (NIBR) εστιάζει στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη με στόχο την ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η φαρμακευτική εταιρεία μόνο για το έτος 2019 επένδυσε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, διεξήχθησαν από τη Novartis 84 παρεμβατικές κλινικές και μη παρεμβατικές μελέτες δίνοντας πρόσβαση σε πάνω από 1.400 ασθενείς σε καινοτόμα φάρμακα.

Οι μελέτες αφορούσαν τις εξής θεραπευτικές περιοχές:

  • Καρδιαγγειακό και Νεφρικό Σύστημα -Μεταβολικά νοσήματα
  • Ανοσολογία, Ηπατολογία και Δερματολογία
  • Πνευμονολογία
  • Οφθαλμολογία
  • Κεντρικό Νευρικό Σύστημα
  • Ογκολογία, Αιματολογία και Σπάνια νοσήματα.

Στη διάρκεια των κλινικών μελετών οι συμμετέχοντες ασθενείς έχουν:

  • καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη
  • καλύτερη ιατρική φροντίδα χωρίς επιβάρυνση του ασφαλιστικού τομέα και του νοσοκομείου
  • πρώιμη πρόσβαση σε φάρμακα που δεν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελλάδα
  • πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και σε «ορφανά» φάρμακα (για σπάνια νοσήματα)
  • εντατικότερη απ’ ότι συνήθως παρακολούθηση των συμπτωμάτων και της κατάστασης της υγείας του ασθενούς κατά τη διάρκεια της μελέτης
  • δωρεάν επισκέψεις, διαδικασίες, εξετάσεις καθώς και φάρμακα, στα πλαίσια της μελέτης.

Τόσο οι νέες κλινικές μελέτες όσο και οι εξελισσόμενες προσφέρουν σημαντικά οφέλη που αφορούν σε:

– Αξία προς τους ασθενείς: Οφέλη στην υγεία των ασθενών που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες για βέλτιστη θεραπεία και έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και έμμεσα οφέλη συνολικά για την ευρύτερη υγειονομική περίθαλψη με καλύτερες θεραπείες για ευρύτερο πληθυσμό ασθενών.

– Αξία στην ερευνητική κοινότητα: Η επένδυση σε ερευνητές και επαγγελματίες υγείας με τη διεξαγωγή κλινικών μελετών συμβάλλει στην αύξηση της επιστημονικής και της ακαδημαϊκής έρευνας στη χώρα. Οι κλινικές μελέτες ωφελούν την ερευνητική κοινότητα στο εσωτερικό μιας χώρας με τη διαμόρφωση περιβάλλοντος για υψηλού κύρους δημοσιεύσεις και διεθνείς συνεργασίες. Παράλληλα, οι επαγγελματίες υγείας με την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θεραπευτική φαρέτρα έχουν τη δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης θεραπείας ανά περίπτωση.

– Αξία στην ευρύτερη οικονομία: Η συμμετοχή σε κλινικές μελέτες μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη με εισροή σημαντικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις της βιομηχανίας στις κλινικές μελέτες έχουν σημαντική θετική επίδραση στην οικονομία της χώρας και αποτελούν σημαντική πηγή νέων θέσεων εργασίας, αύξησης της απασχόλησης και στο εθνικό σύστημα υγείας με βελτίωση της οργάνωσης και του εξοπλισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι αποζημιώσεις των ερευνητών καταβάλλονται θεσμικά στους φορείς, η διαχείριση τους γίνεται με διαφάνεια μέσω των Πανεπιστημίων, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας – ΕΛΚΕ και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης – ΕΛΚΕΑ /ΥΠΕ που ανήκουν τα Νοσοκομεία.

Το αποτύπωμα της Novartis στην Κλινική Έρευνα και Ανάπτυξη