*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, είναι Θεσσαλονικιός εβραϊκής καταγωγής και η έδρα του είναι στη Νέα Υόρκη.

Προσχώρησε στην εταιρεία το 1993 και κατείχε αρκετούς εκτελεστικούς ρόλους στα τμήματα της Pfizer, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, της ογκολογίας και της επιχείρησης υγειονομικής περίθαλψης καταναλωτών και της Pfizer Innovat. είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων, καθιερώνοντας την παράλληλα, σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, σπάνιων ασθενειών, κ.α.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις σπουδές του στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Oλοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής, εργάστηκε ως ασκούμενος κτηνίατρος, προσλήφθηκε στο τμήμα Animal Health Pfizer της Eλλάδας ως τεχνικός διευθυντής.

Το 2001 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για  να αναλάβει τη θέση του U.S. Group Marketing Director for Animal Health (Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τομέα της υγείας για ζώα). Το 2004 ορίζεται αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων της εταιρείας. Το 2006 αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Στη συνέχεια ορίζεται Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του Ομίλου Pfizer.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από την FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Επίσης, ολοκλήρωσε τη συνεργασία με την γερμανική Merck KGaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας.

Είναι, επίσης, μέλος σε μια σειρά από συμβούλια, όπως το Healthcare Leadership Council (HLC), ένα φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες αλλά και το International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Association (IFPMA), ένας οργανισμός που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

Έχει σπίτι στην Χαλκιδική η οποία αποτελεί τον «νούμερο ένα» προορισμό για απόδραση όταν έχει χρόνο.

Η οικογένειά του έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

Αυτό το στοιχείο τον έκανε να προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει αυτούς τους δεσμούς και στα παιδιά του που έχουν μεγαλώσει στις ΗΠΑ και επισκέπτονται την Ελλάδα οικογενειακώς μόνο στις διακοπές για να δουν την αδελφή του με τα παιδιά της και τα πεθερικά του που είναι στη Θεσσαλονίκη.

Στα τέλη του Αυγούστου που μας πέρασε, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το κέντρο ψηφιακών ερευνών που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ο φαρμακευτικός κολοσσός, μέχρι το τέλος του 2020, όπου θα απασχοληθούν 200 επιστήμονες της χώρας μας.