Ενώ η κανονικότητα επιστρέφει στην Ελλάδα, η Φαρμασέρβ-Λίλλυ συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην νόσο COVID-19.

Εντατικά προχωρούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο οι προσπάθειές μας για την έρευνα και ανάπτυξη λύσεων που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Η Lilly ανακοινώνει σήμερα την έναρξη της πρώτης κλινικής μελέτης παγκοσμίως για δυνητική θεραπεία αντισωμάτων κατά της νόσου COVID-19.

Η νέα αυτή θεραπεία με αντισώματα που προχωρά σε κλινική μελέτη σε ανθρώπους, προέκυψε από τη συνεργασία της Lilly με την AbCellera, που είχε συναφθεί ήδη από τα μέσα Μαρτίου με στόχο την ανάπτυξη αντισωμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Η συνεργασία αυτή αξιοποιεί την πλατφόρμα ταχείας πανδημικής απόκρισης της AbCellera και τις δυνατότητες που διαθέτει η Lilly σε παγκόσμιο επίπεδο για την ταχεία ανάπτυξη, παραγωγή και διακίνηση θεραπευτικών αντισωμάτων. Εντός μιας μόλις εβδομάδας από τη λήψη στις αρχές Φεβρουαρίου δείγματος αίματος από έναν εκ των πρώτων ασθενών που ανέκαμψαν από την COVID-19, η AbCellera εξέτασε πάνω από 5 εκατομμύρια κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος, αναζητώντας αυτά που παρήγαγαν τα λειτουργικά αντισώματα και βοήθησαν τον ασθενή να εξουδετερώσει τον ιό και να ανακάμψει από τη νόσο. Από την προσπάθεια αυτή είχαν εντοπιστεί πάνω από 500 μοναδικές αλληλουχίες ανθρώπινων αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 οι οποίες ελέγχθηκαν, ώστε να βρεθούν οι πιο αποτελεσματικές για την εξουδετέρωση του ιού.

Οι επιστήμονες της Lilly ανέπτυξαν ταχύτατα τη νέα αυτή θεραπεία αντισωμάτων μέσα σε 3 μόλις μήνες και τώρα ξεκινά η πρώτη μελέτη του φαρμάκου σε ασθενείς σε μεγάλα ιατρικά κέντρα των Η.Π.Α.

Αυτή η ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης 1, θα αξιολογήσει την ασφάλεια της νέας θεραπείας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος Ιουνίου.

Αν από την πρώτη αυτή μελέτη σε ανθρώπους φανεί ότι το αντίσωμα μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια, τότε η Lilly θα προχωρήσει άμεσα σε μελέτες φάσης 2 για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Ταυτόχρονα με τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της θεραπείας θα ξεκινήσει παραγωγή της θεραπείας σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να είναι δυνατή η διάθεση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων δόσεων έως το τέλος του έτους.

Πέραν αυτής της προσπάθειας, στις αρχές Απριλίου, η Lilly σύναψε συμφωνία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID, τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας NIH των ΗΠΑ), με στόχο να μελετηθεί σε έναν από τους βραχίονες της μελέτης Adaptive του NIAID για την COVID-19, ένα φαρμακευτικό μόριο της Lilly ήδη εγκεκριμένο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η μελέτη διερευνά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του μορίου αυτού ως πιθανή συνδυαστική θεραπεία για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Επίσης η Lilly προχώρησε και ένα ερευνητικό μόριο, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της αγγειοποιητίνης 2 (Ang2), σε μελέτη φάσης 2 σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία λόγω COVID-19. Η μελέτη ερευνά εάν ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο εμφανίζουν μειωμένες ανάγκες για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Τέλος στις αρχές Μαΐου, η Lilly ανακοίνωσε μία ακόμα συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη αντισωμάτων για την πρόληψη & αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, αυτή τη φορά με την Junshi Biosciences μια βιοφαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Κίνα, που ειδικεύεται στην ανακάλυψη & ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η Junshi Biosciences ξεκίνησε μία από τις πρώτες προσπάθειες ανάπτυξης πολλαπλών αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ιού και προχώρησε με σημαντικό προβάδισμα σε κλινικές δοκιμές ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η συνεργασία με την Lilly δίνει τη δυνατότητα επιτάχυνσης της κλινικής έρευνας και τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα.