Η πανδημία που προκάλεσε η νόσος COVID-19 μετέβαλλε άρδην την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή όλων μας. Ευπαθείς ομάδες, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έγιναν περισσότερο ευάλωτοι από ποτέ. Η υπευθυνότητα, ωστόσο, που επέδειξαν οι φαρμακευτικές εταιρείες με μακροχρόνια παρουσία στην Ελλάδα, όπως η Novo Nordisk Hellas, συνέβαλαν καθοριστικά στη θωράκιση όχι μόνο των ευπαθών ομάδων, αλλά του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυρία Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas μίλησε στο ygeiamou.gr για το ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα της φαρμακευτικής εταιρείας την περίοδο της καραντίνας.

Η κυρία Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas

Η Novo Nordisk Hellas, εταιρεία με ηγετική θέση στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη και της παχυσαρκίας, υλοποιεί διαρκώς δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των δυο αυτών νοσημάτων που αφορούν πάνω από το 25% του ελληνικού πληθυσμού. Παράλληλα υποστηρίζει ομοσπονδίες, ενώσεις και συλλόγους ασθενών καθώς και ιατρικές εταιρείες στην υλοποίηση επιμέρους δράσεων για το γενικό καλό των ασθενών.

Στο πλευρό ασθενών και ιατρών
«Πρώτο λοιπόν μέλημα της Novo Nordisk Hellas κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν να εξασφαλίσει συνεχή τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με όλα της τα προϊόντα με γνώμονα ότι ο κάθε ένας ασθενής πρέπει να έχει άμεση και ολοκληρωμένη πρόσβαση στη θεραπεία του», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Καραγεώργου.

Και εξηγεί ότι «μέσω της εφοδιαστικής μας αλυσίδας ανταποκριθήκαμε στη ζήτηση που παρουσιάστηκε, εξασφαλίζοντας ομαλή ροή των προϊόντων μας στην Ελληνική αλλά και την Κυπριακή αγορά».

Και ενώ η άμεση επαφή με τον ιατρικό κόσμο ήταν σε αναστολή, η Novo Nordisk Hellas συνέχισε να ενημερώνει την ιατρική κοινότητα με τη διοργάνωση webinars με θέμα τη σωστή διαχείριση των ατόμων με διαβήτη σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Στιγμιότυπο από την καμπάνια της Novo Nordisk Hellas για τον διαβήτη

Στήριξη της ελληνικής κοινωνίας
Την ίδια στιγμή η εταιρεία στήριξε την προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να ελέγξει την εξάπλωση του κορωνοϊού. «Η Novo Nordisk Hellas προχώρησε σε δωρεές εξοπλισμού σύμφωνα με τα πρότυπα της μητρικής εταιρείας και πιο συγκεκριμένα, στη δωρεά ενός αναπνευστήρα υψηλής τεχνολογίας για τη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος” στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στη σχετική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.). Επίσης υποστήριξε το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α.) με την δωρεά 200 λίτρων αντισηπτικού διαλύματος αιθυλικής αλκοόλης για το αστυνομικό προσωπικό, ενώ παράλληλα διέθεσε 18.000 χειρουργικές μάσκες στην Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να συμβάλλει στην ασφαλή και ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, ήταν η πρωτοβουλία για τη διάδοση των οδηγιών της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας για την προστασία των ατόμων με διαβήτη από τον κορωνοϊό, που έφτασαν σε γνώση χιλιάδων ασθενών, περισσότερων από 24.000 ιατρών και των 11.000 φαρμακείων της χώρας. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε δράσεις που θα ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), καθώς και τους ασθενείς και ιατρούς στην Ελλάδα με όλες μας τις δυνάμεις», υπογραμμίζει η κυρία Καραγεώργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και η μητρική Novo Nordisk υλοποιεί πολλές δράσεις παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με τις δύο μεγαλύτερες να είναι σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και τον Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό (DRC). Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογήσει έκτακτη δωρεά ινσουλίνης σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο για έξι μήνες, από τον Απρίλιο του 2020 έως και το Σεπτέμβριο του 2020 συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ενώ υποστηρίζει οικονομικά τον Ερυθρό Σταυρό, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της ανάγκες των οργανώσεων του, εν μέσω της κρίσης του κορωνοΐού. Αντίστοιχα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.), η Novo Nordisk, προσέφερε δωρεάν ινσουλίνη για 90 ημέρες σε άτομα με διαβήτη, με στόχο την κοινωνική στήριξη της ευπαθούς αυτής ομάδας στην εποχή του κορωνοϊού.

Δίπλα στους εργαζόμενους
Βασικό μέλημα της εταιρείας αποτέλεσε και η προστασία των εργαζομένων της. «Λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που βίωσε η χώρα, η εταιρεία εφάρμοσε άμεσα εξελιγμένα συστήματα και προγράμματα τηλε-εργασίας, ενώ μέσω διαδικτυακών εκπαιδεύσεων προσέφερε τη δυνατότητα επιμόρφωσης, καθημερινής εκγύμνασης και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλο το προσωπικό της», εξηγεί η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas.

Σύμφωνα με την κυρία Καραγεώργου, «το feedback που έχουμε λάβει είτε από το εξωτερικό, είτε από το εσωτερικό μας περιβάλλον είναι θετικό για όλες τις ενέργειες μας, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα σε κάποια από τις διαδικασίες της εταιρείας. Οι δράσεις μας που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργασίας καθώς και της εκπαίδευσης όλων των ενδιαφερομένων μερών, όχι μόνο θα συνεχιστούν στο μέλλον, αλλά θα εξελιχθούν καθώς ήδη βρισκόμαστε σε αναζήτηση νέων τεχνολογιών και προμηθευτών στο συγκεκριμένο κλάδο των ψηφιακών συστημάτων στην προσπάθειά μας να εξυπηρετούμε τις νέες απαιτήσεις της εργασίας μας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας», όπως αναφέρει.

Με όλα αυτά μοιάζει μάλλον φυσικό, η Novo Nordisk Hellas να συμπεριλαμβάνεται στα βραβεία Best Workplaces για το 2019 αφού κατέλαβε την 8η θέση στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζομένους.

Ενδυνάμωση της σχέσης της Novo Nordisk Hellas με την ελληνική κοινωνία
«Τα νοσήματα που αντιμετωπίζουμε με τα προϊόντα μας αφορούν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων, ενώ φαίνεται πως όσοι ζουν με αυτά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου από τον κορωνοϊό. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους επαγγελματίες υγείας και τις δράσεις που απευθύνονται σε αυτούς αλλά και στο κοινό, ασθενείς και μη, ώστε να συμβάλλουμε στην βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα αν η χώρα μας έρθει αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού από το Φθινόπωρο», λέει η κυρία Καραγεώργου, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό για εμάς να λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τα επενδυτικά μας πλάνα στο προσεχές χρονικό διάστημα».