«Έλα στο φαρμακείο-Ρώτα τον φαρμακοποιό σου» είναι το κεντρικό μήνυμα της πρωτοποριακής δράσης που διοργανώνει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου.

Από τις 10:00 έως τις 21:00, ένα ειδικά διαμορφωμένο εικονικό φαρμακείο θα στηθεί στο χώρο του Λευκού Πύργου. Στο εσωτερικό του θα υπάρχουν τέσσερις θεματικές γωνιές παροχής εξειδικευμένων συμβουλών (advisory corners) όπου εθελοντές φαρμακοποιοί, φορώντας τις άσπρες ποδιές τους, θα δίνουν χρήσιμες οδηγίες στους πολίτες για θέματα όπως Φαρμακευτική Φροντίδα – Συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή, Χρόνια Φλεβική Νόσος, Στοματική Υγιεινή, συμβουλές για εμβόλια και χρόνια νοσήματα, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χοληστερόλη, κ.ά.

Εκτός από τα advisory corners, θα υπάρχουν και ενημερωτικά σταντ (info desks) εταιρειών των οποίων τα προϊόντα διανέμονται από τα φαρμακεία, ενώ θα δίνεται και ειδικό έντυπο υλικό του ΦΣΘ.

«Στόχος μας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τον ουσιαστικό ρόλο του φαρμακοποιού. Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 21:00, στον Λευκό Πύργο, θα είμαστε εκεί με τους εθελοντές φαρμακοποιούς του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για να παράσχουμε έγκυρες πληροφορίες στους συμπολίτες μας και να προβάλουμε το φαρμακείο της γειτονιάς», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα τονίζει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού αποτελεί μια ευκαιρία ανάδειξης της αξίας του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και της συμβολής του στη βελτίωση της υγείας του κοινού.

«Πέρυσι, γιορτάσαμε στην Θεσσαλονίκη την ημέρα αυτή για πρώτη φορά πανελλαδικά. Ήταν μια ανοιχτή εκδήλωση στο Λευκό Πύργο που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, καθώς πλήθος πολιτών ενημερώθηκε από τους εθελοντές φαρμακοποιούς για την πρόληψη και τη διαχείριση καθημερινών προβλημάτων υγείας. Φέτος, σε μια εποχή που όλο και περισσότερο αναδεικνύεται η ανάγκη παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τα φαρμακεία, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος», δηλώνει ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει ότι «ο φετινός εορτασμός μάς δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε το φαρμακείο της γειτονιάς ως κέντρο παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας, πέρα από τη βασική υπηρεσία της ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η βελτίωση της δημόσιας υγείας και αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο φαρμακοποιός χάρη στην επιστημονική κατάρτιση και το κοινωνικό πρόσωπό του».