Η ημερίδα με θέμα «Νεότερα δεδομένα στη σκλήρυνση κατά πλάκας» πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Hospital στις 14 Μαΐου 2023 με διοργανωτή την Μονάδα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας & λοιπών Νευρολογικών Νοσημάτων υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνου Ι. Βουμβουράκη.

Στην Ημερίδα μίλησαν οι ειδικοί για τη διάγνωση, τη θεραπεία και για την ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας:

  • Κωνσταντίνος Βουμβουράκης, Διευθυντής της Μονάδας Σκλήρυνσης κατά πλάκας του Μetropolitan Hospital
  • Μαράκα Β. Προέδρος Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
  • Γ. Παπαδημητρόπουλος, Νευρολόγος, Επιμελητής Β΄ ΝΚ Μetropolitan Hospital
  • Ε. Σιδέρη, Νευροψυχολόγος, Eπιστημονικός Συνεργάτης ΝΚ Μetropolitan Hospital
  • Χ. Χρυσοβιτσάνου, RN, PhD, MSN, MSc Προϊσταμένη Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων Α’ Νευρολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι πολυδιάστατη νόσος και ως εκ τούτου η ολιστική αντιμετώπισή της απαιτεί εξειδικευμένη και πολυπρόσωπη ομάδα στελεχωμένη από έμπειρο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Με ένα πρόγραμμα ευθύνης η Μονάδα Σκλήρυνση Κατά Πλάκας επιδιώκει να ασκήσει το σώμα, το πνεύμα, αλλά και την ψυχή, αναγνωρίζοντας ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση έχει την πιο θετική επίδραση στη γενική υγεία του ασθενούς. Επιπρόσθετα, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία ενός πολυδιάστατου και εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης στη λειτουργική βελτίωση των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και στην αντιμετώπιση θεμάτων ποιότητας ζωής.

Σημαντικά επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν τώρα την άποψη ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων, για να καθοριστεί ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση στην αποκατάσταση σε μια δεδομένη φάση της πορείας της νόσου.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αττικής (ΣΑμΣΚΠ), με έδρα το Ελληνικό είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ιδρυθεί αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην αυτοδυναμία των ΑμΣΚΠ, από την πρόσβαση σε ξεκάθαρη και ουσιαστική πληροφόρηση για την πάθηση τους, τις υπάρχουσες θεραπείες, τις δυνατότητες αποκατάστασης που δικαιούνται να έχουν καθώς και τα δικαιώματα τους από την Πολιτεία (κοινωνικές παροχές), ώστε να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.