Το πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες απασχολεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα. Η εξάρτηση ωθεί τους ανθρώπους στο περιθώριο και την απόγνωση και τους αποξενώνει. Οι εξαρτημένοι χρειάζονται υποστήριξη μέσα στην κοινωνία, μακριά από πολιτικές απομόνωσης, γκετοποίησης και καταστολής.

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας με τις περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και αφορμή αποτελεί η 26η Ιουνίου, η οποία έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Εντός Αθηνών το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί, να ενημερωθεί και γιατί όχι να κινητοποιηθεί συμμετέχοντας σε δράσεις γύρω από θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την επανένταξη στον τομέα των εξαρτήσεων.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας θα πραγματοποιηθούν δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις:

20-21/6/2019: Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 8:30 και την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 9:15 σε αίθουσα του 1ου ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής με θέμα «Έμφυλες διακρίσεις, ταυτότητα φύλου και σεξουαλικότητα: η συμπεριληπτική εκπαίδευση ως πολιτική πρόληψης του σχολικού αποκλεισμού», με την υποστήριξη φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη πρόληψης με στόχο να δημιουργηθεί ένας γόνιμος διάλογος γύρω από το θέμα των έμφυλων διακρίσεων ως ένας επιβαρυντικός παράγοντας στην ψυχική υγεία του παιδιού/εφήβου και τη μετέπειτα εν δυνάμει εξέλιξή του σε εξαρτημένο ενήλικα.

25/6/2019: Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 10:30 σε χώρο του Ιερού Ναού του Αγ.Γεωργίου στο Ίλιον με θέμα «Κατανοώντας το παιδί και στηρίζοντας την οικογένεια». Πρόκειται για μια συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και απευθύνεται σε ιερείς και κατηχητές με στόχο την πληρέστερη γνωριμία τους με τις καλές πρακτικές πρόληψης που ακολουθούν τα Κέντρα Πρόληψης και τη δημιουργία κοινών τομέων συνεργασίας πάντα με τελικό αποδέκτη το παιδί και τον έφηβο.

Στον τομέα της θεραπείας και της μείωσης της βλάβης δύο είναι οι δράσεις που θα γίνουν:

22/6/2019: Η Μονάδα Εφήβων «Ατραπός» ανταποκρινόμενη το κάλεσμα του ΠΣΑΚ που διοργανώνει κάθε χρόνο στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων με τουρνουά 3Χ3 και μήνυμα «Τάπα στη βία και το ρατσισμό» θα βρίσκεται στις 22 Ιουνίου στο Γαλάτσι με ενημερωτικό περίπτερο από 9:00 έως 13:30.

2/7/2019: Ενώ στις 2 Ιουλίου οι ομάδες του Δικτύου Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών που λειτουργεί από τον Οκτώβριο 2018 (Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ) θα βρίσκεται στο πάρκο των οδών Βερανζέρου, Μενάνδρου και Ξούθου από 19:00 έως 22:00 με μια Δράση Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης στο Δρόμο των ενεργών χρηστών με μουσική, φαγητό και πολλή φροντίδα.

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών) ο ΟΚΑΝΑ αναδεικνύει και τιμά την προσπάθεια των θεραπευομένων του με δύο εκδηλώσεις στις δύο αίθουσες της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα – Αρσάκειο Μέγαρο).

26/6/2019: Το Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης στις 17:00 μας προσκαλεί σε μια ανοιχτή εκδήλωση ευαισθητοποίησης στο κοινό που θα περιλαμβάνει παρουσίαση της δουλειάς εκπαιδευτικών και μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Αθήνας – Τμήμα Αθηνών (ΟΚΑΝΑ) το σχολικό έτος που ολοκληρώθηκε και επιβράβευση της προσπάθειάς τους με τελετή αποφοίτησης.

26/6/2019: Ενώ στις 19:00 η Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης γιορτάζει την ολοκλήρωση της θεραπευτικής πορείας των μελών της και την αποφοίτησή τους, μιας μακρόχρονης πορείας που ξεκίνησε από την ένταξή τους στις θεραπευτικές μονάδες υποκατάστασης.

26/6/2019: Παράλληλα, στο χώρο καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση του ΕΚΚΕΕ με έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής και αγιογραφίας των μελών των δημιουργικών εργαστηρίων. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και να γνωρίσουν από κοντά τους δημιουργούς τους.

Παράλληλα με τις δράσεις του ΟΚΑΝΑ, κάλεσμα ενημέρωσης και διαλόγου για το θέμα της εξάρτησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, απευθύνει και το ΚΕΘΕΑ στις ανοικτές εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η καμπάνια του ΚΕΘΕΑ με σύνθημα «ΣΤΑΣΟΥ ΠΛΑΪ ΜΟΥ» εστιάζει στη σημασία που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις και τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης ως προστατευτικοί παράγοντες απέναντι στην εξάρτηση και ως καταλύτες για τη θεραπεία και την επανένταξη.

Τα μέλη και οι εργαζόμενοι των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, οι σύλλογοι οικογένειας και οι εθελοντές του δίνουν το «παρών» με δράσεις ενημέρωσης, τέχνης, αθλητισμού και επιστημονικού διαλόγου σε διαφορετικές πόλεις.

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν MME, MMM, φορείς, επαγγελματίες, καλλιτέχνες κ.ά., τους οποίους το ΚΕΘΕΑ ευχαριστεί θερμά για τη συμβολή τους.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα εδώ.