Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης (5 Μαΐου) ο Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φέρνει στο προσκήνιο τη σπάνια αυτή νόσο μέσα από μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Η πνευμονική υπέρταση (Π.Υ.) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συχνή, αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή την αύξηση της πίεσης του αίματος στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος, εκτός από τις αρτηρίες των πνευμόνων. Αντίθετα, η πνευμονική υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων κατά την οποία οι πνευμονικές αρτηρίες εμφανίζουν πάχυνση και στένωση, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της πνευμονικής πίεσης. Η καρδιά, στην προσπάθειά της να αντλήσει το αίμα προς τους πνεύμονες για να οξυγονωθεί, συναντά τις αυξημένες πιέσεις, με αποτέλεσμα προοδευτικά να καταπονείται. Τελικά, αδυνατεί να υπερνικήσει τις αντιστάσεις που συναντά, η λειτουργία της επηρεάζεται σοβαρά, και οι ασθενείς εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια με πρόωρο θάνατο.

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Σπάνιας Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης είναι μια αφορμή για να φέρουμε στο προσκήνιο την αόρατη νόσο μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οργανισμοί από όλο τον κόσμο υλοποιούν ταυτόχρονα δράσεις με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της ασθένειας και των δυσκολιών που την περιβάλλουν. Στόχος όλων μας, να κερδηθεί τελικά η μάχη με τον χρόνο που χάνεται από τις μη έγκαιρες διαγνώσεις. Ο Σύλλογος μας με σύνθημα ‘Πάρε Ανάσα’ και τον ορισμό των κολυμβητών/τριών δύο μεγάλων διοργανώσεων ως πρεσβευτές, διεκδικεί την πλήρη αναγνώριση της νόσου. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία που υλοποιείται φέτος πρώτη χρονιά, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας της χώρας, την οποία ευχαριστούμε θερμά που γίνεται αρωγός στο έργο μας. Για τον ασθενή και τον φροντιστή με Π.Υ. αλλά και για τον ειδικό ιατρό αυτής, είναι ζωτικής σημασίας η σύνδραση τους με του ιθύνοντες για την υπέρβαση των προβλημάτων της κοινότητά μας», αναφέρει η πρόεδρος και ιδρύτρια του Συλλόγου, Ιωάννα Αλυσανδράτου.

«Πάρε Ανάσα»

Με κεντρικό σύνθημα «Πάρε Ανάσα» και hashtags #pare_anasa #time_matters #WorldPHDay #ο_χρόνος_μετρά, ο Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση μας καλεί να διαδώσουμε το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας για πιο γρήγορες διαγνώσεις στο μέλλον, αφού ο χρόνος μετρά για τους ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση, και συχνά αντίστροφα και να λάβουμε μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει:

• Την Πέμπτη 5 Μαΐου (16:00 μ.μ.) διαδραστική ημερίδα ενημέρωσης μέσω Facebook από ειδικού γιατρούς καθώς και από ασθενείς που μιλούν για την ασθένεια της Π.Υ., ο καθένας προσεγγίζοντας από τη δική του όλα τα θέματα της νόσου.

• Σε συνεργασία με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ) συμμετοχή στους αγώνες κολύμβησης «Acropolis» στο ΟΑΚΑ (12-15 Μαΐου), όπου οι αθλητές με τους καλύτερους χρόνους από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν, γίνονται Πρεσβευτές της Πνευμονικής Υπέρτασης και μεταφέρουν μήνυμα της ελπίδας για όλους τους ασθενείς.

• Σε συνεργασία με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ) συμμετοχή στον παγκόσμιο αγώνα καλλιτεχνικής κολύμβησης «SUPER FINAL» στο ΟΑΚΑ (20-22 Μαΐου), όπου συμμετέχουν πρωταθλήτριες από όλο τον κόσμο, γίνονται κι αυτές πρέσβειρες της Πνευμονικής Υπέρτασης.

Κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων εκδηλώσεων θα γίνεται προβολή βίντεο που έχει υλοποιήσει ο Σύλλογος για την ανάδειξη του προσώπου του ασθενή και του φροντιστή του.

Τέλος, ο Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση συνεχίζει και φέτος να λαμβάνει ενεργά μέρος στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την «Δώσε ανάσα στη ζωή σου» – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Ελλάδας.