Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία, συνεχίζοντας τo εκπαιδευτικό της έργο αναφορικά με την μελέτη των Δερματικών και Αφροδισίων παθήσεων, για την έγκαιρη πρόληψη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, διοργανώνει τις «Εαρινές Ημέρες της ΕΔΑΕ» στη Θεσσαλονίκη (15 – 17 Απριλίου 2022), στο ξενοδοχείο Μακεδονία Palace. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η θεματολογία του Συνεδρίου επικεντρώνεται στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και τις παθήσεις που εκδηλώνονται στην πρωκτογεννητική περιοχή ή στο «ευαίσθητο σημείο», όρος που πολύ συχνά οι ίδιοι οι ασθενείς αρέσκονται να χρησιμοποιούν.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αποτελούν μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία. Τα νοσήματα αυτά μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κολπίτιδα, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις ηπατίτιδες, την ιδιαίτερα σοβαρή HIV λοίμωξη και τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δηλαδή τα γνωστά κονδυλώματα. Η HPV λοίμωξη, αν μείνει χωρίς έγκαιρη θεραπεία και χωρίς σωστή διαγνωστική προσέγγιση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές στα εσωτερικά γεννητικά όργανα των γυναικών.

Για τρεις ημέρες, στο πλαίσιο του Συνεδρίου καταξιωμένοι Δερματολόγοι – Αφροδισιολόγοι θα μιλήσουν για τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα αναπτύξουν τα σύγχρονα δεδομένα σχετικά με τις κλασικές θεραπείες των ΣΜΝ, των αυτοάνοσων και των άλλων νοσημάτων της πρωκτογεννητικής περιοχής. Επίσης για πρώτη φορά, θα φιλοξενηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα στρογγυλά τραπέζια Αισθητικής και Επεμβατικής Δερματολογίας, που θα αφορούν κλινικά και αισθητικά προβλήματα των έξω γεννητικών οργάνων, ανδρών και γυναικών.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ κ. Γιάννης Μπάρκης, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης τόνισε: «Kρίνεται απαραίτητο, οι Δερματολόγοι – Αφροδισιολόγοι να ενημερώνονται σωστά και τακτικά για τα θέματα που άπτονται της Ειδικότητας, με σκοπό την απόλυτη θεραπεία των ΣΜΝ και την ολιστική προαγωγή της υγείας των ασθενών τους. Στο συνέδριο αυτό θα ασχοληθούμε επίσης με τα φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα της πρωκτογεννητικής περιοχής, νοσήματα που αν δεν θεραπευτούν σωστά και έγκαιρα, μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικότατα την ποιότητα ζωής και τη γενικότερη υγεία των πασχόντων. Η πρόληψη των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, προϋποθέτει συνεχή ενημέρωση, τροποποίηση αντιλήψεων και τακτικό έλεγχο. Αποτελεί προτεραιότητα και καθήκον του νέου ΔΣ της ΕΔΑΕ, η ανάληψη πρωτοβουλιών που “ανοίγουν τον δρόμο” προς τη μελέτη, την έρευνα και την πλήρη ενημέρωση για τα νοσήματα αυτά».