Με γεύση θερμή, πιπεράτη, υφάλμυρη, υπόξινη και πικάντικη και με άρωμα εσπεριδοειδών (κυρίως λεμονιού, εξαιτίας του λιμονένιου), με νότες από ρετσίνι πεύκου (εξαιτίας του πινένιου), το κρίταμο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά βότανα για το ανοσοποιητικό ενώ έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Οι ιδιότητες του κριτάμου

Είναι ορεκτικό, αντισκορβουτικό, διουρητικό, αντιιικό, αντιφλεγμονώδες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον είναι αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, αντιμικροβιακό, αντισπασμωδικό και αντιοξειδωτικό.

Το μυστικό του

Ο χρόνος βρασμού του κριτάμου πρέπει να είναι περιορισμένος (έως 5 λεπτά), προκειμένου το κρίταμο να διατηρήσει τη σαρκώδη τραγανή υφή του. Καλό θα ήταν πριν μπει στο βραστό νερό, να πιεστεί ελαφρά με χοντρό αλάτι θάλασσας. Εάν διατηρηθεί σε άλμη, να χρησιμοποιηθεί στο βάζο λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασε και το υπόλοιπο να συμπληρωθεί με καλής ποιότητας λάδι και ξίδι.

Τα συστατικά του

Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C το κρίταμο περιέχει αιθέριο έλαιο (σαβινένιο, λιμονένιο, γ-τερπινένιο, π-κυμένιο, β-πινένιο κ.α.) με ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές σύστασης ανάλογα με την εποχή, τη γεωγραφική προέλευση και την περίοδο συλλογής. Περιέχει επίσης φαινολικά οξέα  [χλωρογενικό οξύ (υδροξυκινναμικό οξύ) και παράγωγά του], φλαβονοειδή (διοσμίνη, εσπεριδίνη), ταννίνες, καροτενοειδή, αμινοξέα, λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6) και δυνητικώς βρώσιμο λάδι στα σπέρματα (παρόμοιας σύστασης σε λιπαρά οξέα με του ελαιόλαδου), ιώδιο, νάτριο.

Πηγή: Με…Νου αρωματόκηπος & ευεξία, Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη, Νίκος Κρίγκας, Εκδόσεις Πατάκη