Η ρίγανη είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που καταναλώνεται εδώ και αιώνες, είτε σαν πρόσθετο σε τρόφιμα ή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Θεωρείται σύμβολο χαράς και ευτυχίας και συναντάται σχεδόν σε όλες τις συνταγές και κυρίως στα κρεατικά, στα ψάρια και στις σαλάτες.

Τα αιθέρια έλαια της ρίγανης και τα συστατικά της, θυμόλη και καρβακρόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη ζυμομυκητών, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.

Οι αντικαρκινικές της ιδιότητες

Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συστατικό της ρίγανης θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο δρουν προστατευτικά τα συστατικά της.

Οι χρήσεις της ρίγανης

Χρησιμοποιείται ως αφέψημα ή έγχυμα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Επίσης, είναι ελαφρύ διουρητικό. Για το αφέψημα χρησιμοποιούνται οι βλαστοί του φυτού, όταν είναι ανθισμένο, γιατί τότε περιέχει το έλαιο με τη μεγαλύτερη θεραπευτική αξία. Το «τσάι»από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ