Ο κρόκος Κοζάνης, ή αλλιώς ελληνική ζαφορά, θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποιοτικά κρότους σε όλο τον κόσμο.

Το τσιμπολόγημα είναι μία από τις διατροφικές συνήθειες που οδηγεί πολύ συχνά σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ελαφρά υπέρβαρες γυναίκες συμμετείχαν σε μία μελέτη όπου έλαβαν ένα πρωτοποριακό εκχύλισμα από στίγματα κρόκου ή ψευδοφάρμακο (placebo). Παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση του σκευάσματος κρόκου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση βάρους, παρόλο που δεν ορίστηκε κανένας περιορισμός σε επίπεδο κατανάλωσης θερμίδων.

Οι γυναίκες που λάμβαναν το σκεύασμα μείωσαν σημαντικά τη συχνότητα του τσιμπολογήματος λόγω ικανοποιητικότερου κορεσμού, σε σχέση με αυτές που έλαβαν το ψευδοφάρμακο (placebo).

Εικάζεται πάντως ότι συστατικά του κρόκου επεμβαίνουν σε βασικά μονοπάτια της αιτιοπαθογένειας της παχυσαρκίας (επίδραση στα επίπεδα λεπτίνης, αδιπονεκτίνης, παγκρεατικής λιπάσης κ.λπ.) και σίγουρα το όλο θέμα αξίζει περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης.

Μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα είναι σίγουρο πως η λογική κατανάλωση κρόκου Κοζάνης, είτε συνεισφέρει ουσιαστικά στο αδυνάτισμα είτε όχι, μόνο καλό σας κάνει σε ό,τι αφορά την υγεία σας.

Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods – Κωνσταντίνος Ξένος – Αστερία Σταματάκη, Εκδόσεις Διόπτρα