Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές φυτικές πρωτεΐνες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολύ από όσους καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες, υποστηρίζει ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 71.000 μεσήλικες Ιάπωνες για περίπου δύο δεκαετίες και διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με τους ανθρώπους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών, οι υπέρμαχοι της φυτικής διατροφής είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης (13%) και συγκεκριμένα από καρδιαγγειακά αίτια (16%).

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται με πολλές χρόνιες παθήσεις και θνησιμότητα, ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε δυτικούς πληθυσμούς, όπου η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών είναι ούτως ή άλλως υψηλότερη. Αυτή η ιαπωνική μελέτη κάνει την ανατροπή», αναφέρει ο Δρ. Frank Hu, επικεφαλής του τμήματος διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η ζωική πρωτεΐνη δεν φάνηκε να επηρεάζει τη μακροζωία στη μελέτη, κατά τη διάρκεια της οποίας πέθαναν 12.381 άνθρωποι. Οι 5.055 από τους θανάτους αυτούς οφείλονταν σε καρκίνο, οι 3.025 σε καρδιαγγειακές παθήσεις, οι 1.528 σε καρδιακές παθήσεις, και οι 1.198 σε καρδιοεγκεφαλικές παθήσεις.

Όπως αποδείχθηκε, οι άνθρωποι που αντικατέστησαν μόνο το 3% του κόκκινου κρέατος που κατανάλωναν με φυτικές πρωτεΐνες είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (34%), από καρκίνο (39%) και από καρδιακές παθήσεις (42% ) κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά γι’ αυτούς που αντικατέστησαν το 4% του επεξεργασμένου κρέατος που κατανάλωναν με φυτικές πρωτεΐνες ήταν 46% για θάνατο από οποιαδήποτε αιτία και 50% για θάνατο από καρκίνο.

«Στα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα με περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα δημητριακά, η σόγια και οι καρποί, παρατηρείται σημαντική βελτίωση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα λιπίδια του αίματος, η αρτηριακή πίεση και το βάρους του σώματος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν όχι μόνο πρωτεΐνες, αλλά και επωφελή θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικές ουσίες. Αντίθετα, μια διατροφή με αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, όπως τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποιους τύπους καρκίνου», αναφέρει ο Δρ. Hu.

Πρέπει, πάντως, να τονίσουμε ότι η εν λόγω μελέτη δεν αποτελούσε ένα ελεγχόμενο πείραμα σχεδιασμένο να αποδείξει αν και πώς η ποσότητα ή ο τύπος των πρωτεϊνών που καταναλώνει κάποιος μπορεί να επηρεάσει άμεση το προσδόκιμο ζωής του.

Ένας από τους παράγοντες που περιόρισαν την έρευνα είναι ότι η διατροφή των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε μόνο μια φορά, στην αρχή της μελέτης και είναι πιθανό οι διατροφικές συνήθειες να άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου, όπως σημειώνει η, εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Norie Sawada από το Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο του Τόκιο.