Ποιος θα φανταζόταν ότι αυτοί οι μικροί σπόροι που δίνουν γεύση σε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή σε μία φραντζόλα ψωμί, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που κάνουν τη διαφορά για την  υγεία και την ευεξία μας;  Ο λόγος για το σουσάμι και φυσικά τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, δηλαδή το ταχίνι –  εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνες, ωφέλιμα λιπαρά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Το ταχίνι – πάστα πολτοποιημένου και επεξεργασμένου σουσαμιού – αποτελεί ιδανική επιλογή για τη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής, αλλά και γενικότερα ως στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής.

Η ελληνική υπερτροφή, που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και διατηρεί όλα τα ευεργετικά οφέλη του πολύτιμου αυτού σπόρου, προσφέρει σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που θωρακίζουν τον οργανισμό και προστατεύουν την υγεία μας, οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου.

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο απόλυτα ενταγμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, που διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του σουσαμιού, ενός πολύτιμου σπόρου με αναγνωρισμένη αξία από την αρχαιότητα. Από τότε άλλωστε, το σουσάμι διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μεγάλοι δάσκαλοι της Ιατρικής όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο αναγνωρίζοντας τα πολύτιμα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι προφανές ότι πέρα από γνήσια απόλαυση και γεύση το ταχίνι κάνει τη διαφορά όσον αφορά τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.  Το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο και αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.

Αποτελεί μια διαφορετικη και ιδιαίτερα θρεπτική πρόταση βοηθώντας μας να διατηρήσουμε την ενέργεια και τη δύναμή μας, ιδιαίτερα στην περίοδο της Σαρακοστής όπου το διατροφολόγιό μας χρειάζεται φροντίδα και προσοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι σε περιόδους νηστείας όπως η Σαρακοστή, ο ρόλος του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή είναι ιδιαιτέρως σημαντικός καθώς ο αποκλεισμός  των γαλακτοκομικών και του κρέατος από το διαιτολόγιο δημιουργεί πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, η υπεροχή του ταχινιού σε ασβέστιο και σίδηρο το καθιστά απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ οι πρωτεΐνες που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό.

Παράλληλα, κατά την περίοδο της νηστείας το ταχίνι αποτελεί βασικό «εργαλείο» στη μαγειρική, καθώς έχει εφαρμογή σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα όπως ταχινόπιτες, ταχινόψωμο κ.α. ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο στα γλυκά.

Απόλαυση για κάθε στιγμή

Το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί σε αμέτρητους συνδυασμούς, να αποτελέσει την ιδανική τροφή που θα συμπληρώσει με τον πιο θρεπτικό και απολαυστικό τρόπο τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες καθημερινά αλλά και την περίοδο της νηστείας.

Συσκευμασμένο σε γυάλινο βάζο το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, αποτελώντας μια θρεπτική απόλαυση για όλες τις ώρες της ημέρας (σκέτο, πρωινό, σνακ, βραδινό, dressing σε σαλάτα, πριν ή μετά από άσκηση) προσφέροντας δύναμη και ενέργεια, κάτι το οποίο ειδικά αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητο. Μια φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δυναμωτικού πρωινού για μια ημέρα γεμάτη ενέργεια. Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο σε κέικ και μπισκότα, για πιο υγιεινό και γευστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που το προσθέτουν στο γάλα, το κακάο, το στιγμιαίο καφέ ή το τσάι αντί για ζάχαρη, ενώ όσοι επιθυμούν ένα δυναμωτικό ρόφημα.

Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, πολλοί εξ ημών ήδη ξεκινάμε την ημέρα μας με μια κουταλιά ταχίνι, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα την πιο αποτελεσματική κίνηση για την ενίσχυση του οργανισμού. Εξάλλου, τη διατροφική του αξία έχουν αναδείξει και διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια και πιστοποιούν την ευεργετική του δράση. Έτσι, έρευνα που διενήργησε το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέληξε στο ότι η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη βρέθηκε ότι έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντας μας από παθογόνους μικροοργανισμούς που ενδέχεται να προκαλούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που για περισσότερα από 90 χρόνια αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Σήμερα αυτό που κάνει τη διαφορά στο Μακεδονικό Ταχίνι είναι η άριστη γεύση, η ασύγκριτη ποιότητα και ο σεβασμός προς το περιβάλλον.

Ας κάνουμε τη διαφορά δίνοντας σ’ αυτόν τον διατροφικό θησαυρό  μια σταθερή θέση στην καθημερινή μας διατροφή.