Αν εντάξουμε στην καθημερινότητά μας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μειώνουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Η νέα αυτή έρευνα σημειώνει έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό συνδυασμό: τα φάρμακα για τη ρύθμιση της χοληστερόλης μαζί με τις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι οι δύο παράγοντες που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς. 

Τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως είναι οι στατίνες, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδιών ελαττώνοντας τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή αλλιώς της«κακής» χοληστερόλης (LDL). Ο υγιεινός τρόπος ζωής, όπως η συχνή άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η μείωση του αλκοόλ και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη ή αλλιώς την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας.

«Μέχρι σήμερα οι έρευνες επικεντρώνονταν είτε στις επιδράσεις των φαρμάκων είτε στον υγεινό τρόπο ζωής αλλά όχι στον συνδυασμό και των δύο» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Jiahui Si, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Για  να συμπληρωθεί αυτό το κενό, ο δρ Si και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια τεχνική που λέγεται στοχευμένη φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού
συντονισμού (Nuclear Magnetic Resonance, NMR)για να μετρήσουν 61 διαφορετικά λιπίδια από δείγματα αίματος των σχεδόν 5000 συμμετέχοντων. Μεταξύ αυτών υπήρχαν και συμμετέχοντες με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου καθώς και υγιή άτομα. Οι ερευνητές σύγκριναν τα λιπίδια στο αίμα των υγιών συμμετεχόντων, που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με αυτό εκείνων που δεν είχαν υγιεινές συνήθειες. Ανακάλυψαν, έτσι, 50 διαφορετικά λιπίδια που συνδεόνταν με τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Όταν η ομάδα εξέτασε ένα υποσύνολο 927 ατόμων που είχαν στεφανιαία νόσο τα επόμενα 10 χρόνια και 1.513 υγιή άτομα, ανακάλυψαν ότι 35 λιπίδια που στατιστικά έδρασαν ευεργετικά στη μετάβαση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και οδήγησε στη μείωση καριακών νοσημάτων. Συνολικά, η αλλαγή αυτή στα λιπίδια που σχετίζονταν με τον υγιεινό τρόπο ζωής συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 14%. Ειδικότερα, τα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (VLDL) και HDL στο αίμα συνδέονται με τα οφέλη του υγιεινού τρόπου ζωής που προστατεύουν την καρδιά.

«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε ότι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα στην ελάττωση της χοληστερόλης LDL, αλλά αυτό είναι λιγότερο σημαντικό σε σύγκριση με την επίδραση ενός υγιεινού τρόπου ζωής στη χοληστερόλη VLDL, χοληστερόλη η οποία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων» καταλήγει ο Liming Liang, επίσης συγγραφέας της έρευνας και Αναπληρωτής Καθηγητής Στατιστικής Γενετικής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Συμπερασματικά, με την αγωγή για τη ρύθμιση της χοληστερόλης και ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διαβάστε επίσης 

Το εξωτικό φρούτο που ρίχνει την κακή χοληστερόλη – Ένα την ημέρα αρκεί

Υψηλή Χοληστερόλη: Δεν είναι τα λιπαρά ένοχα – Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός