Οι άνθρωποι που κατοικούν στις πόλεις της Τανζανίας έχουν πιο «ενεργοποιημένο» ανοσοποιητικό σύστημα σε σύγκριση με εκείνους που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές της χώρας και η διαφορά αυτή φαίνεται να εξηγείται από τη διατροφή: στις πόλεις, οι άνθρωποι ακολουθούν περισσότερο μια διατροφή δυτικού τύπου, ενώ στην επαρχία είναι συχνότερη η παραδοσιακή διατροφή.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, το Πανεπιστήμιο της Βόννης, το Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων της Γερμανίας και το Ερευνητικό Κέντρο Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία παρουσιάζουν μια μελέτη που δείχνει ότι η αυξημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος ενδεχομένως να σχετίζεται και να οδηγεί σε ταχύτερη αύξηση μη μεταδοτικών παθήσεων στις αστικές περιοχές της Αφρικής.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Immunology, πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 300 ανθρώπους στην Τανζανία, κάποιοι από τους οποίους ζούσαν στην πόλη Moshi και κάποιοι στην επαρχία. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ανοσοκύτταρα των κατοίκων της Moshi παρήγαγαν περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες. Οι άνθρωποι που ερευνήθηκαν δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας και δεν ήταν άρρωστοι, όμως το ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές για να διερευνήσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παράγοντες που επηρεάζουν τη δραστηριότητά του. Εξέτασαν ενεργά μόρια RNA στο αίμα και την σύνθεση των μεταβολικών προϊόντων.

Σημαντικές διαφορές στη διατροφή

Οι αναλύσεις αυτές έδειξαν ότι οι μεταβολίτες που προέρχονταν από το φαγητό είχαν επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες από αγροτικές περιοχές είχαν υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών και άλλων αντιφλεγμονωδών ουσιών στο αίμα τους. Η παραδοσιακή διατροφή των αγροτικών περιοχών της Τανζανίας, που είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυτών των ουσιών.

«Στους ανθρώπους που ακολουθούσαν μια ‘αστική διατροφή’, που περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα μεταβολιτών που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της χοληστερόλης», αναφέρει ο καθηγητής Mihai Netea, ερευνητής στο Ινστιτούτο LIMES και καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βόννης και Radboud. Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, μια εποχική αλλαγή στη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις ξηρές περιόδους, δηλαδή το καλοκαίρι, οι άνθρωποι της επαρχίας είχαν λιγότερο δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι δυτικές χώρες μπορούν να μάθουν από τα αποτελέσματα

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο δυτικός τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις. «Δείξαμε ότι η παραδοσιακή διατροφή της Τανζανίας φαίνεται να καταπολεμά τη φλεγμονή και την αυξημένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ταχεία αστικοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη, όχι μόνο στην Τανζανία αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Αφρικής», αναφέρει ο καθηγητής Joachim Schultze από το Ινστιτούτο LIME που συμμετείχε στη μελέτη.

Η μετανάστευση από την επαρχία στις πόλεις οδηγεί σε διατροφικές αλλαγές και συνοδεύεται από ταχεία αύξηση στον αριθμό διαφόρων παθήσεων, πράγμα που δημιουργεί βαρύ φορτίο για τα τοπικά συστήματα υγείας. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η πρόληψη είναι σημαντική και ότι η διατροφή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της.

Τέλος, τα ευρήματα από την Αφρική αφορούν και τις δυτικές χώρες, όπου βέβαια η αστικοποίηση έλαβε χώρα πολύ καιρό πριν. Μελετώντας, όμως, πληθυσμούς σε διαφορετικά στάδια της αστικοποίησης, οι ερευνητές έχουν μοναδικές ευκαιρίες να βελτιώσουν τις γνώσεις τους όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης

Ο δυτικός τρόπος ζωής έχει επηρεάσει τις συνήθειες των Ελλήνων

Χρόνια Φλεγμονή: Έξι τρόφιμα που την καταπολεμούν και πέντε που την επιδεινώνουν – Επιλέξτε έξυπνα

Τρώτε όσο θέλετε χωρίς να παχύνετε με αυτή τη δίαιτα