Ολοένα και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τα παντζάρια σε πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου στη θωράκιση της υγείας του. Ο χυμός του κόκκινου λαχανικού έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της φλεγμονής ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι βελτιώνει και τις αθλητικές επιδόσεις.

Τις ευεργετικές του ιδιότητες οφείλει στην υψηλή του περιεκτικότητα σε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοδειξωτικά και μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία.

Ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι περιέχει 29 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, 0,42 γρ. πρωτεΐνη, 7,50 γρ. υδατάνθρακες, 5,42 γρ. σάκχαρα και 0,40 γρ. φυτικές ίνες. Επιπλέον, εμπλουτίζει τον οργανισμό με: φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο καθώς και μπεταλαΐνες (φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δίνουν το κόκκινο χρώμα και τη γεύση στο παντζάρι) και νιτρικά άλατα.

 

Τρεις σημαντικές ιδιότητες του παντζαριού

1. Ρίχνει την πίεση

Όλο και περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν τη συμβολή του παντζαριού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την ιδιότητα στα νιτρικά άλατα που περιέχει, τα οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο (μονοξείδιο του αζώτου) μια ουσία που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τη συνολική αρτηριακή πίεση.

Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες 70 ml χυμού από παντζάρι πλούσιο σε νιτρικά άλατα και ένα αντίστοιχο σκεύασμα με χυμό χωρίς νιτρικά άλατα. Η πίεση στην ομάδα του πρώτου χυμού μειώθηκε κατά 5,2 mm Hg περισσότερο από την ομάδα του σκευάσματος μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του πρώτου εμπλουτισμένου χυμού εξασθένισαν μετά από 24 ώρες.

Μια άλλη μελέτη μικρής κλίμακας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών κάθε μέρα επί 4 εβδομάδες πέτυχε μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση.

Παρ’ όλα αυτά, τα σχετικά οφέλη του κόκκινου λαχανικού πιθανότατα να μην σημειωθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα. Μελέτη του 2015 σε ασθενείς σε αντιυπερτασική αγωγή, διαπίστωσε ότι ο χυμός παντζαριού μετά από μία εβδομάδα κατανάλωσης δεν κατάφερε να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

2. Προφυλάσσει το ήπαρ

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β6 και ο σίδηρος, συμβάλλουν στην προστασία του ήπατος από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινωθεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μικρής κλίμακας σε αρουραίους με ηπατική βλάβη, τα πειραματόζωα που έλαβαν ένα εκχύλισμα παντζαριού παρουσίασαν ελάχιστη ηπατική βλάβη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

3. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Τα νιτρικά άλατα και οι μπεταλαΐνες που περιέχονται στον χυμό παντζαριού μπορούν να ενισχύουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 που διαπίστωσε την παραπάνω σχέση νιτρικών αλάτων-άθλησης, αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο τα νιτρικά άλατα βελτιώνουν την απόδοση μέσω της αύξησης της ροής του αίματος και της οξυγόνωσης των μυών.

Άλλη μελέτη του 2018 σχετικά με την επίδραση των μπεταλαϊνών σε 28 έμπειρων ποδηλατών, κατέληξε πως τα 100 mg συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού καθημερινά για μια εβδομάδα αύξησε τις επιδόσεις κατά τη σωματική δραστηριότητα καθώς και τη ροή αίματος, σε σύγκριση με όσους έλαβαν ένα ψευδοσκεύασμα (placebo).

 

Διαβάστε επίσης

Ο κόκκινος βολβός που «καθαρίζει» και προστατεύει το ήπαρ

Ήπαρ: Επτά top τρόφιμα που το θωρακίζουν και μειώνουν τα ηπατικά ένζυμαe