Θέλετε γερή καρδιά; Ειδικοί της κορυφαίας Κλινικής Mayo δίνουν σημαντικές συμβουλές για το τι πρέπει να αποφύγετε αλλά και τι να αυξήσετε ή προσθέσετε στη διατροφή σας για να θωρακίσετε το πολύτιμο όργανό σας.

1. Ελέγξτε τις μερίδες σας

Χρησιμοποιήστε μικρά σκεύη για να σας βοηθήσουν να υπολογίσετε τη σωστή μερίδα. Μεγαλύτερες ποσότητες σε τρόφιμα με λίγες θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα και λαχανικά, μικρότερες ποσότητες σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες και νάτριο όπως το επεξεργασμένο και πρόχειρο φαγητό. Προστατεύετε έτσι την καρδιά, μειώνετε παράλληλα και την περιφέρεια μέσης.

Μην ξεχνάτε πέρα από την ποσότητα της μερίδας φαγητού, να μετράτε και τον αριθμό τους ημερησίως.

2. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι καλές πηγές βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, περιέχουν λίγες θερμίδες αλλά αρκετές σημαντικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η αυξημένη κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις τροφές με περισσότερες θερμίδες, όπως κρέας, τυρί και πρόχειρα σνακ.

3. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης

Αποτελούν είναι καλές πηγές φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Μπορείτε για αρχή να αντικαταστήσετε τα κατεργασμένα (λευκά) ή να δοκιμάστε τροφές όπως το κινόα ή το κριθάρι.

4. Μειώστε τα ανθυγιεινά λιπαρά

Περιορίστε τις ποσότητες κορεσμένων και τρανς λιπαρών που καταναλώνετε για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα αλλά και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Η υψηλή χοληστερόλη, επιπλέον, οδηγεί στην αθηροσκλήρωση, η οποία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορείτε να:

  • επιλέγετε άπαχο κρέας και να αποφεύγετε μεγάλες ποσότητες μαργαρίνης ή βουτύρου κατά το μαγείρεμα
  • αντικαταστήσετε τις πλούσιες σε αλάτι σάλτσες με dressing από άπαχο γιαούρτι
  • ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων για μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά
  • προτιμήστε το ελαιόλαδο ή το κραμβέλαιο
  • δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας τον πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα λιναρόσπορο, ο οποίος μειώνει τη χοληστερόλη.

5. Επιλέξτε πηγές πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά

Το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης. Επί παραδείγματι, προτιμήστε το αποβουτυρωμένο γάλα αντί για το πλήρες και το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και αποφύγετε οπωσδήποτε τα τηγανιτά. Επιπλέον, δώστε έμφαση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά όπως ο σολομός, η ρέγκα, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Μια έξυπνη κίνηση είναι η αντικατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές. Ενδεικτικά, αυξήστε τις ποσότητες σε φακές και φασόλια.

6. Μειώστε το αλάτι

Μεγάλες ποσότητες νατρίου που περιέχεται στο αλάτι, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Προτιμήστε φρέσκα τρόφιμα που μαγειρεύετε εσείς με λίγο αλάτι, και αντικαταστήστε σάλτσες με προϊόντα μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο.

7. Οργανώστε το πρόγραμμα διατροφής

Δημιουργήστε καθημερινά μενού ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές: έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και τα τρόφιμα ολικής άλεσης, καλές πηγές πρωτεϊνών και υγιή λιπαρά, λιγότερο αλάτι, περιορισμένες μερίδες και λιγότερο αλάτι.

8. Χαρίστε στον εαυτό σας μια ένοχη απόλαυση

Επιτρέψτε στον εαυτό σας, μία στο τόσο, να απολαύσει ένα γλυκό ή μια χούφτα πατατάκια, χωρίς υπερβολές και χωρίς να ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα: Τρία σούπερ λαχανικά που προφυλάσσουν την καρδιά

Τα πασίγνωστα φάρμακα που θωρακίζουν την καρδιά – Γιατί είναι πιο δραστικά στους άνδρες