Τι είναι η ασφάλιση υγείας, ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο; Είναι κάτι σαν να φτιάχνεις ένα σπίτι βήμα – βήμα, σταδιακά. Πρώτα σκάβεις, μετά βάζεις τα θεμέλια, κατόπιν τα βασικά και μετά προσθέτεις τις μικρές ή μεγάλες νότες πολυτέλειας. Ή είναι σαν να ράβεις ένα κοστούμι. Θα διαλέξεις το ύφασμα και θα δεις πρώτα την εφαρμογή πάνω σου. Θα κοιτάξεις το στυλ του και θα σκεφτείς τις περιστάσεις, που είναι πιο κατάλληλο για να το φορέσεις. Το κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου είναι πάντα η καλύτερη λύση, από ένα «ετοιματζίδικο». Κάπως έτσι είναι και με την ασφάλιση (υγείας ή σύνταξης). Υπάρχουν πακέτα τα οποία δεν επιδέχονται παραμετροποίησης, υπάρχουν πιο ευέλικτα, υπάρχουν και εκείνα που μπορείς να τα φτιάξεις όπως θέλεις.
Όχι πολλά χρόνια πριν, η ασφάλιση υγείας ήταν συνώνυμη με ασφαλιστικά «πακέτα». Η αγορά ενός πακέτου ήταν εύκολη γιατί οι επιλογές ήταν περιορισμένες και προκαθορισμένες. Ήταν του τύπου ή αυτό ή εκείνο ή το άλλο. Ωστόσο πολλοί ασφαλισμένοι δεν έπαιρναν τελικά αυτό ακριβώς που χρειάζονταν και όχι σπάνια διαπίστωναν ότι οι καλύψεις μπορεί να μην έφταναν σε εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.
Όπως και να ‘χει κάθε προϊόν-υπηρεσία που φτιάχνεται από εσάς για εσάς, με τη βοήθεια του κατάλληλου συμβούλου, θα αποδειχθεί πιο χρήσιμο, πιο εύκολο στη χρήση, πιο ευχάριστο και κατάλληλο για να το κρατήσετε για μία ολόκληρη ζωή, σε σχέση με κάθε «έτοιμο» προϊόν.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ασφάλιση υγείας. Υπάρχει όμως μία συγκεκριμένη διαφορά ή οποία μάλιστα λειτουργεί υπέρ σας. Ενώ συνήθως είναι ένα προϊόν που «κόβεται και ράβεται» πάνω στις δικές σας ανάγκες είναι ακριβότερο από το έτοιμο, η ασφάλιση υγείας που διαμορφώνεται πάνω στις δικές σας ανάγκες, έχει την τιμή που εσείς θέλετε. Προφανώς αποτιμάται διαφορετικά το να καλύπτεσαι μόνο για γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις και επείγοντα περιστατικά, σε σχέση με ένα πακέτο που προσφέρει και επιδόματα και δικαιολογεί και μακρά νοσηλεία ή αποκατάσταση, αλλά και την κάλυψη της συμμετοχής των φαρμάκων, μέχρι ενός ορισμένου ποσού.

Μάθετε εδώ περισσότερα για το σύστημα υγείας που μπορείτε να διαμορφώσετε εσείς και το ιδανικό ασφαλιστικό πρόγραμμα που εσείς καθορίζετε τις καλύψεις και το κόστος.

Μια αληθινή ιστορία
Ένα ζευγάρι που ζει στην Κρήτη θέλει να επιλέξει ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για το παιδί του. Οι γονείς επιθυμούν να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που το παιδί πρέπει να νοσηλευτεί. Μέχρι σήμερα, μπορούσαν να επιλέξουν μόνο ένα κλειστό πακέτο, με προκαθορισμένες καλύψεις, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η κάλυψη των επειγόντων περιστατικών, την οποία αναγκαστικά πλήρωναν.

Καθώς όμως στο νησί τους δεν υπάρχει ιδιωτική παιδιατρική κλινική, είναι βέβαιο πως η κάλυψη των επειγόντων περιστατικών είναι για αυτούς περιττή, αχρείαστη, καθώς μία κάλυψη έχει αξία μόνο όταν μπορεί να γίνει χρήση της. Όμως, σε κάθε τόπο που δεν υπάρχει ιδιωτική παιδιατρική κλινική, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, το παιδί μεταφέρεται πρώτα στο δημόσιο νοσοκομείο, και από εκεί μπορεί να γίνει η μεταφορά του στο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Αθήνα. Με το πρόγραμμα «Νοσηλεία από ασθένεια ή ατύχημα» του συστήματος υγείας «bewell» από την INTERAMERICAN, οι γονείς του παιδιού μπορούν να φτιάξουν την ασφάλιση υγείας που χρειάζονται. Μία ασφάλιση που καλύπτει την αεροδιακομιδή του παιδιού στην Αθήνα και τη νοσηλεία του εκεί, σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική. Χωρίς λοιπόν να πληρώνουν την επιπλέον κάλυψη επειγόντων περιστατικών, όπως θα έκαναν αν είχαν επιλέξει ένα κλειστό πακέτο. Έτσι εξοικονομούν χρήματα, ενώ απολαμβάνουν όλες τις καλύψεις που τους χρειάζονται. Τίποτα περιττό και τίποτα λιγότερο από αυτό που απαιτούν. Έτσι για παράδειγμα, στο «bewell», με τα χρήματα που εξοικονομούν γλιτώνοντας την περιττή κάλυψη των επειγόντων περιστατικών, μπορούν να προσθέσουν στο συμβόλαιό του παιδιού το πρόγραμμα «Επίδομα νοσηλείας» – με κόστος μόλις 60 ευρώ το χρόνο. Με αυτό εξασφαλίζουν επιπλέον 150 ευρώ ανά ημέρα νοσηλείας. Παράλληλα, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού που θα χρειαστεί νοσηλεία,  αν το ζευγάρι επιλέξει το παιδί τους να μην έρθει στην Αθήνα και να νοσηλευτεί σε Δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης, για κάθε μέρα νοσηλείας -συνολικά ως 5 ημέρες- παίρνει αυτόματα επίδομα των 250 ευρώ τη μέρα. Μαζί με το «Επίδομα νοσηλείας» που αναφέρθηκε παραπάνω, σημαίνει πως λαμβάνουν περίπου 400 ευρώ την ημέρα!

Τα ίδια ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πώς να το μπορείς να επιλέξεις εσύ τις καλύψεις, όχι μόνο σου δίνουν ένα ασφάλιστρο με ιδανική σχέση τιμής προς αξία (value for money), αλλά και χρήματα που μπορείς να εξοικονομήσεις ή να επενδύσεις αλλού. Άλλωστε, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα στις μέρες μας είναι η ευελιξία προσαρμογής των προγραμμάτων σε κάθε ηλικιακή ή οικονομική συνθήκη. Με την αύξηση της τιμής λόγω ηλικίας, ο πελάτης μπορεί, μειώνοντας τις καλύψεις και τα ασφάλιστρα, να κρατά το συμβόλαιο του σε ισχύ. Επιπλέον υπάρχουν σημαντικές οικογενειακές, γεωγραφικές αλλά και εκπτώσεις στον τρόπο πληρωμής.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που θα σας βοηθήσει να ξεδιαλύνετε κάποια πράγματα για το τι πραγματικά χρειάζεστε πάνω στην ασφάλιση υγείας. Θα απαντήσει στα περισσότερα ερωτήματά σας και θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε το θέμα πιο ουσιαστικά.