Φθηνότερα ασφάλιστρα έως και 40% περίπου, σε σχέση με παραδοσιακά ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας, εξασφαλίζουν τα νοσοκομειακά προγράμματα που διατίθενται από την ασφαλιστική αγορά σε συνεργασία με μεγάλα νοσοκομεία. Πρόκειται για την τρίτη γενιά νοσοκομειακών προγραμμάτων (τύπου capitation στην ασφαλιστική ορολογία) που λειτουργούν στη βάση εμπορικών συμφωνιών και υπόσχονται κάλυψη με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η ειδική κάλυψη «κουμπώνει» με την τάση που έχει διαμορφωθεί και συμφέρει τις ασφαλιστικές να συμβάλλονται με συγκεκριμένο αριθμό νοσοκομείων παρά να συμβάλλονται με το σύνολο των νοσοκομείων της αγοράς. Αυτό διαμορφώνει συνθήκες καλύτερης εξυπηρέτησης των πελατών τους και μειωμένου νοσοκομειακού κόστους. Επιπλέον, δημιουργεί στενές σχέσεις με τις κλινικές, οι οποίες δεν θα μπορούν στο μέλλον να πραγματοποιούν αυθαίρετα μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων.

Τα ειδικά συμβόλαια δεν είναι συμβόλαια ισόβιας κάλυψης που κυκλοφορούσαν μέχρι πρόσφατα στην αγορά και στα οποία η ασφαλιστική εταιρεία δεσμεύεται έναντι του ασφαλισμένου ότι θα διατηρήσει το ίδιο πρόγραμμα με τα ίδια χαρακτηριστικά ισοβίως για τον ασφαλισμένο.

Δεν είναι ούτε ετήσια ανανεούμενα τα οποία η εταιρία υποχρεώνεται να ανανεώνει κάθε χρόνο το ίδιο πρόγραμμα για όλο το πελατολόγιό της και ότι τυχόν κατάργησή του δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, αλλά για το σύνολο του πελατολογίου.

Πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει με ένα ή περισσότερα νοσοκομεία για την κάλυψη ενός αριθμού πελατών και η διάρκεια της οποίας πέραν του χρόνου εξαρτάται από την εμπορική πολιτική του νοσοκομείου. Αντίθετα:

Το πλεονέκτημα αυτών των προϊόντων είναι ότι είναι φθηνότερα και πολύ πιο προσιτά προγράμματα για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα. Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος ενός τέτοιου προϊόντος –ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του (π.χ. ύψος της απαλλαγής 500 ευρώ, κάλυψη έως 250.000 ευρώ για έναν ασφαλισμένο 50 ετών)– διαμορφώνεται σήμερα στα 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ένα ετησίως ανανεούμενο στοιχίζει περίπου 1.300 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα ένα παλιό συμβόλαιο τύπου ισόβιας κάλυψης μπορεί να στοιχίζει έως και 1.800 ευρώ τον χρόνο.