Η ανοδική τάση που σημειώνουν και οι δύο θεσμοί προκαλούν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών, να ενημερωθούν και να συνάψουν συμβόλαια ή να συντάξουν καταστατικά που θα συμφέρουν και τις δύο πλευρές, εργοδότες και εργαζόμενους.

Στα επαγγελματικά ταμεία ισχύουν σημαντικά φορολογικά κίνητρα καθώς οι εισφορές των μελών και εργοδοτών (αν η πρωτοβουλία σύστασης ανήκει στην επιχείρηση) εκπίπτουν κατά 100% και δεν φορολογούνται οι εφάπαξ παροχές, ενώ οι συντάξεις φορολογούνται ως εισόδημα. Εκπτώσεις ισχύουν και στο ομαδικό συμβόλαιο καθώς η δαπάνη καταγράφεται στα έξοδα της εταιρίας και εκπίπτει πλέον στην εφορία σε αντίθεση με τη δαπάνη για την ιδιωτική ασφάλιση που δε λαμβάνεται υπόψη στην εφορία. Ωστόσο το «αποταμίευμα», δηλαδή το εφάπαξ ποσό που λαμβάνει ο ασφαλισμένος, φορολογείται αυτοτελώς.

Τα επαγγελματικά ταμεία έχουν αυστηρότερη εποπτεία, γεγονός που δημιουργεί ασφάλεια στον εργαζόμενο για το μέλλον των εισφορών που δέσμευσε μακροπρόθεσμα προκειμένου να λάβει παροχές. Επιπλέον η διαδικασία έγκρισης και αδειοδότησης είναι χρονοβόρα. Από την άλλη πλευρά, ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ μιας ασφαλιστικής εταιρείας κι ενός εργοδότη μιας επιχείρησης ή μιας συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας, η οποία δύναται στο μέλλον να ακυρωθεί.

Για τη σύναψη ομαδικού συμβολαίου απαιτούνται μόνο 10 άτομα, ενώ για να συμφέρει η σύμπραξη για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται τουλάχιστον 500- 1.000 άτομα.

Προς το παρόν κανένα επαγγελματικό ταμείο στην Ελλάδα δεν προβλέπει στο καταστατικό του παροχές υγείας.

Αντίθετα τα ομαδικά συμβόλαια παρέχουν ευελιξία στον τομέα της ασφάλισης υγείας , καλύπτοντας τα έξοδα νοσηλείας των υπαλλήλων έως και 80% ενώ το 20% καλύπτεται ολόκληρο ή σε ένα ποσοστό από τον ΕΟΠΥΥ και τον εργαζόμενο.

Τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι συνήθως μικτά για ασθένεια – εργατικό ατύχημα και διαγνωστικές εξετάσεις, ασθένεια και διαγνωστικές εξετάσεις ή για εργατικό ατύχημα και διαγνωστικές εξετάσεις.