Ο ιός προς το παρόν δεν έχει χαρακτηριστεί πανδημία από τον ΠΟΥ. Μόνο στην περίπτωση που χαρακτηριστεί πανδημία θα περιληφθεί στις εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας.

Επομένως επί του παρόντος και ελπίζουμε να μην χρειαστεί, τα συμβόλαια υγείας καλύπτουν τις εξετάσεις , την αμοιβή γιατρών ,τα έξοδα νοσηλείας και όλες τις δαπάνες που μπορεί να απαιτηθούν σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος ασφαλισμένος.

Την ίδια κάλυψη θα έχει ο ασφαλισμένος αν βρεθεί στο εξωτερικό, ανάλογα βέβαια με τους όρους του συμβολαίου του. Σε γενικές γραμμές η κάλυψη για νοσηλεία στο εξωτερικό έχει αναμονή 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου.

Αυτό που έχει ανησυχήσει τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλλουν στους ασφαλισμένους που έχουν ταξιδιωτική ασφάλιση εξαιτίας των πολλών ακυρώσεων πτήσεων.

Τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης δίνουν τη δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμα και στην περίπτωση απώλειας ζωής. Παρέχουν άμεση ιατρική βοήθεια και καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας ακόμη και 100%.

Επίσης τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης φροντίζουν να σας αποζημιώσουν και για τις συνήθεις «στραβοτιμονιές» των ταξιδιών όπως είναι η ακύρωση ενός προγραμματισμένου ταξιδιού ή η απώλεια αποσκευών ή εγγράφων. Επιπλέον παρέχουν και νομική προστασία.

Ας δούμε όμως πως αντιδρούν μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες διεθνώς.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες Aviva, Allianz και AXA δήλωσαν ότι οι ασφαλισμένοι θα καλύπτονται σε περίπτωση που επηρεαστούν από τον ιό, εφόσον ακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες που έχουν εκδώσει οι κυβερνήσεις.

Ο ιός, που προέρχεται από την πόλη Ουχάν, ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν πτήσεις και εταιρίες, όπως το Facebook και η HSBC να αναστείλουν τα ταξίδια στην Κίνα.

«Όσο αφορά τους ασφαλιστές, ο κύριος όγκος των αποζημιώσεων από αυτό το ξέσπασμα θα προέλθει από επιχειρήσεις, και κυρίως από ταξιδιωτικά γραφεία, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και εταιρίες διεξαγωγής εκδηλώσεων, ενώ θα προκύψουν κόστη από τους θανάτους και την υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε στο Reuters δικηγόρος που ειδικεύεται στον ασφαλιστικό κλάδο.

Η εταιρία μοντελοποίησης κινδύνων, RMS υποστηρίζει ότι ήταν πολύ νωρίς για να εκτιμήσει τις ασφαλισμένες ζημίες.

Ενώ ορισμένες μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες αγοράζουν κάλυψη για μεταδοτικές ασθένειες, τα περισσότερα «τυποποιημένα ασφαλιστήρια συμβόλαια» αποκλείουν αυτές τις επιδημίες για να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος, δήλωσε ο δικηγόρος.

Οι παγκόσμιοι ασφαλιστές καλύπτουν συνήθως κινδύνους όπως οι σεισμοί και τα αεροπορικά ατυχήματα, αλλά έχουν περιορίσει την έκθεση σε ορισμένους κινδύνους, όπως η ναυτιλία, για να αποφευχθούν μεγάλου όγκου απώλειες.

Ιοί, όπως το SARS, ο Ebola και ο Zika, «ανάγκασαν» τους ασφαλιστές να είναι πιο προσεκτικοί όσο αφορά την έκθεση, με αποτέλεσμα πολλοί ιοί να εξαιρούνται από τις βασικές ασφαλιστικές καλύψεις.

Η πανδημία SARS που εξαπλώθηκε σε 37 χώρες το 2003 προκάλεσε οικονομικές απώλειες αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ, 3-6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Καναδά και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την Marsh.

Ειδικοί του ασφαλιστικού κλάδου δήλωσαν επίσης στο Reuters ότι οι περισσότερες πολιτικές ακύρωσης συμβάντων δεν καλύπτουν τον νέο ιό.

«Πολλές αεροπορικές εταιρίες και ξενοδοχεία επιστρέφουν χρήματα στους πελάτες τους», δήλωσε στέλεχος της Miller Insurance. «Χωρίς επαρκή ασφάλιση, οι αεροπορικές εταιρίες και τα ξενοδοχεία απορροφούν τις οικονομικές απώλειες».

Ένα τυποποιημένο ασφαλιστήριο ακύρωσης συμβάντων που εκδίδεται από εταιρίες της αγοράς Lloyd’s του Λονδίνου και περιέχει αποκλεισμό από «μεταδοτική ασθένεια», ανέφεραν δύο ασφαλιστές.

Οι εταιρίες αγοράζουν κάλυψη για διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας στα συμβόλαια περιουσίας, για να καλύψουν απώλειες εσόδων σε περίπτωση που αναγκαστούν να κλείσουν προσωρινά, αλλά αυτές οι πολιτικές είναι επίσης πιθανό να αποκλείουν τις μεταδοτικές ασθένειες, δήλωσαν ασφαλιστκά στελέχη.

«Ο ασιατικός κλάδος φιλοξενίας είναι ένα προφανές παράδειγμα βιομηχανίας που έχει ήδη πληγεί. Για πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι κοινή πρακτική της αγοράς να εξαιρείται ο κίνδυνος εμφάνισης επιδημίας» είπε ένας εκπρόσωπος της Munich Re.

Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Munich Re έχουν αναπτύξει ειδικά ασφαλιστικά προϊόντα και πολιτικές για μολυσματικές ασθένειες, δεν τις έχουν αγοράσει πολλές εταιρίες, σύμφωνα με τους ασφαλιστές.

Ο αντίκτυπος στον τουρισμό και τις μεταφορές είναι επίσης πιθανό να πλήξει τις αλυσίδες εφοδιασμού στην Ασία, ανέφερε ο Narges Dorratoltaj, επιστήμονας στην εταιρία εκτίμησης καταστροφικών κινδύνων, AIR.

Η Starbucks, την Τρίτη, έγινε η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρία που προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει ο ιός.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Σανγκάης, σύμφωνα με την οποία όλες οι εταιρίες στην πόλη δε θα λειτουργούν μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, θα επηρεάσει εταιρίες όπως η Tesla Inc, η General Motors και η Volkswagen.

Ενώ οι περισσότερες εταιρίες που παρέχουν ταξιδιωτική ασφάλιση είναι πιθανό να επιστρέψουν τα έξοδα που σχετίζονται με ακυρώσεις ταξιδιών αλλά και ιατρικά έξοδα για τα συμβόλαια που αγοράστηκαν πριν από την εξάπλωση του ιού, ορισμένες αποκλείουν πλέον την κάλυψη για επιλεγμένους προορισμούς, δήλωσαν στελέχη της βιομηχανίας.