Οι εταιρίες βάζουν συχνά «βαθμούς δυσκολίας» στις καλύψεις των ασφαλισμένων. Μια από αυτές είναι οι αναμονές. Δηλαδή τα συμβόλαια υγείας επιβάλλουν αναμονές από ένα μήνα έως 2-3 χρόνια προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας του ασφαλισμένου. Οι εταιρείες δικαιολογούν τη στάση τους επισημαίνοντας ότι είναι άξιες εμπιστοσύνης καθώς έτσι δίνουν στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να καταλάβουν ότι η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους που καλείται να αναλάβει.

Η συνηθέστερη αναμονή είναι ότι δεν καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό αν δεν παρέλθουν έξι μήνες από τη σύναψη του συμβολαίου.

Επίσης, μπορεί παρουσιαστούν προϋπάρχουσες ή συγγενείς παθήσεις, οι οποίες δεν είχαν εκδηλωθεί κατά την έναρξη της ασφάλισης. Για παράδειγμα, οι εταιρείες θεωρούν ότι δε μπορεί κάποιος να ασφαλιστεί http://πρυπάρχουσεςσήμερα και αύριο να ζητήσει να καλυφθεί η επέμβασή του για ρινικό διάφραγμα. Η πάθηση προϋπήρχε. Γι’ αυτό προβλέπει αναμονή 18 έως 24 μήνες για να καλύψει τα έξοδα της νοσηλείας.

Ακόμη στην περίπτωση μεγαλύτερης ηλικίας ασφαλισμένων, η εταιρεία ζητά ένα τσεκ απ πριν από την σύναψη του συμβολαίου. Αν οι εξετάσεις δείξουν για παράδειγμα υψηλή χοληστερόλη, το συμβόλαιο προβλέπει αναμονή ενός έτους ή και περισσότερο για να καλύψει έξοδα νοσηλείας παθήσεων που προέρχονται από τη χοληστερόλη. Ωστόσο ο ασφαλισμένος μπορεί μετά από ένα εξάμηνο, με δικά του έξοδα, να υποβληθεί και πάλι σε εξετάσεις. Αν έχουν πέσει οι τιμές της χοληστερόλης, τότε ακυρώνεται η αναμονή.

Για παράδειγμα οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνονται στις παροχές όλων των νοσοκομειακών συμβολαίων όλων των εταιρειών. Προϋπόθεση είναι η ασθένεια να μην προϋπήρχε της αρχικής έναρξης ασφάλισης και να έχει περάσει το χρονικό διάστημα αναμονής όπως ορίζει κάθε συμβόλαιο.