Αν η εισαγωγή σας στο νοσοκομείο είναι αιφνιδιαστική, σίγουρα δε έχετε την διάθεση και την ψυχραιμία να ενημερωθείτε για τα προνόμια του συμβολαίου σας προκειμένου να το αξιοποιήσετε σωστά. Ο συνοδός σας θα αναλάβει λοιπόν να υποβάλλει τις σχετικές ερωτήσεις προς τον ασφαλιστή και το λογιστήριο του ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

Σε γενικές γραμμές πάντως πρέπει να ελέγξετε και να ρωτήσετε τα εξής:

1. Φροντίστε να κάνετε χρήση του ΕΟΠΥΥ διότι οι περισσότερες εταιρίες αν κάνετε χρήση του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα ή του ομαδικού ασφαλιστηρίου, δίνουν BONUS συμμετοχής ή σας απαλλάσσουν από τυχόν συμμετοχή του συμβολαίου σας.

2. Προτιμήστε να νοσηλευτείτε σε συνεργαζόμενο θεραπευτήριο με την ασφαλιστική σας εταιρεία. Τα οφέλη και προνόμια είναι πολλά, οι διαδικασίες απλές και αυτοματοποιημένες.

3. Ελέγξτε ότι έχετε εξοφλήσει τα τρέχοντα ασφάλιστρα ώστε το συμβόλαιο σας να είναι σε ισχύ-ενεργό.

4. Εξασφαλίστε ότι η πάθηση για την οποία θα νοσηλευτείτε δεν εξαιρείται από τις καλύψεις, διαβάζοντας τις εξαιρέσεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, π.χ.

α) συγγενείς παθήσεις (παθήσεις με τις οποίες γεννιέται ο ασφαλισμένος),

β) προϋπάρχουσες ασθένειες της ασφάλισης, που για κάποιο λόγο δεν αναφέρθηκαν κατά την σύνταξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου,

γ) μόνιμες δηλωμένες ασθένειες πριν την ασφάλιση.

5. Ενημερωθείτε για τυχόν συμμετοχή σας στα έξοδα νοσηλείας και ποιο είναι το ανώτερο ποσό νοσηλείας, τα οποία αναφέρονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Επίσης πληροφορηθείτε εάν η ασφαλιστική σας εταιρία θα σας καλύψει τον ΦΠΑ. Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία σας τον καλύπτουν, άλλες τον εξαιρούν και επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος.

6. Συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας για το κόστος αμοιβής χειρουργού και αναισθησιολόγου, αφού πλέον τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια αποζημιώνουν τους ιατρούς μέχρι τα όρια των αμοιβών που αναφέρονται σε σχετικούς πίνακες των συμβολαίων σας. Αν ο γιατρός ζητήσει μεγαλύτερη αμοιβή και συμφωνήσετε, το επιπλέον ποσό θα το πληρώσετε από την τσέπη σας.

7. Ζητήστε με επιμονή την θέση νοσηλείας που δικαιούστε σύμφωνα με το συμβόλαιό σας. Αρνηθείτε να σας μεταφέρουν για καλύτερα σε ανώτερη θέση. Το κόστος εκτοξεύεται δυσανάλογα και θα επιβαρύνει το πορτοφόλι σας (+20-30% των συνολικών εξόδων).

8. Να έχετε μαζί σας το ιατρικό ιστορικό σας, γνωμάτευση γιατρού, εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή πριν την νοσηλεία σας.