Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η Ευρωπαϊκή Ντιρεκτίβα για την Ασφαλιστική (και Αντασφαλιστική) Διανομή, ή αλλιώς IDD, που έχει ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, με απλά λόγια επιβάλλει κανόνες ώστε οι ασφαλιστικοί πράκτορες να λειτουργούν επί ίσοις όροις, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στα κανάλια διανομής και την ενημέρωση του καταναλωτή.

Η οδηγία προβλέπει την αποστολή μιας φόρμας στον καταναλωτή (έγγραφα πληροφοριών προϊόντος – apid), η οποία θα τον ενημερώνει με όσο το δυνατό απλούστερο τρόπο για τις παροχές, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Στόχος είναι ο καταναλωτής να κατανοεί τα βασικά σημεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και να μην παραπλανάται ανακαλύπτοντας εκ των υστέρων τις «παγίδες» στα ψιλά γράμματα. Για παράδειγμα στην περίπτωση ασφάλισης υγείας η φόρμα περιγράφει σε πράσινο φόντο τις ασφαλιστικές παροχές και σε κόκκινο τις καλύψεις που εξαιρούνται.

Συγκεκριμένα το έγγραφο που θα λάβετε πρέπει να είναι σύντομο (όχι μεγαλύτερο από δύο σελίδες A4), διατυπωμένο με σαφήνεια και να παρέχει τις παρακάτω πληροφορίες:

-την ονομασία του ασφαλιστικού προϊόντος και της ασφαλιστικής εταιρείας που το παρέχει

-το είδος ασφάλισης

-τι καλύπτει η ασφάλιση

-τι δεν καλύπτει

-τυχόν περιορισμούς από την άποψη της κάλυψης

-τις υποχρεώσεις σας

-πότε και πώς πρέπει να πληρώσετε

-πότε αρχίζει και πότε λήγει η κάλυψη

-πώς μπορείτε να ακυρώσετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Προτού υπογράψετε ένα συμβόλαιο, πρέπει επίσης να ρωτήσετε τον ασφαλιστή που σας προωθεί το ασφαλιστικό προϊόν αν είναι «πιστοποιημένος». Πρέπει δηλαδή να αποδείξει δηλαδή τη νομιμότητά του αλλά και τη νομιμότητα του δικτύου διανομής , της εταιρίας η των εταιριών που εκπροσωπεί.