Όταν μας προτείνουν ένα πρόγραμμα υγείας, αναρωτιόμαστε ποιο όριο κάλυψης είναι ικανοποιητικό. Υπάρχουν προγράμματα που «διαφημίζουν» ότι έχουν το υψηλότερο όριο κάλυψης στην αγορά, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Είναι αυτονόητο όμως ότι όσο υψηλότερο είναι το όριο τόσο θα «φουσκώνει» το ασφάλιστρο.

Το ζητούμενο είναι αν χρειάζεται τόσο υψηλό όριο κάλυψης.

Ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι πιστεύουν ότι πρέπει το πρόγραμμα υγείας που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος να εξασφαλίζει τη «χρυσή» ισορροπία, ανάλογα με τις ανάγκες του και το πορτοφόλι του.

Στην Ελλάδα η μέση αποζημίωση για νοσηλεία και ιατρικές πράξεις που καταβάλλουν οι εταιρίες δεν ξεπερνά τις 22.000 ευρώ. Επομένως η κάλυψη έως 300.000 ευρώ για έναν νέο υγιές άτομο έως 35 ετών θεωρείται ένα ικανοποιητικό νούμερο. Ενδεχομένως, να μη σας εξασφαλίζει την πιο σύγχρονη τεχνολογία και θέση lux, η επέμβαση και τα νοσήλια όμως καλύπτονται. Για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει το όριο κάλυψης να αυξηθεί έως και στα 700.000-800.000 ευρώ.

Ωστόσο το ένα εκατομμύριο δεν είναι αστρονομικό ποσό αν μιλάμε για νοσήλια στις ΗΠΑ ή για χρήση ρομποτικής ή άλλων νέων τεχνολογιών.

Αυτό που πρέπει να προσέξει ο ασφαλισμένος είναι να ζυγίσει ρεαλιστικά, από τη μια τις ανάγκες του, δηλαδή τι μέρος του κόστους μπορεί να αναλάβει ο ίδιος την ώρα της ασθένειας και από την άλλη, την δυνατότητα να καταβάλει χωρίς πρόβλημα τα αντίστοιχα ασφάλιστρα.

Το ποσό που μπορεί να αναλάβει ο ασφαλισμένος, το πληρώνει με την μορφή της απαλλαγής (η συμμετοχή ή απαλλαγή όπως λέγεται, είναι το χρηματικό ποσό με το οποίο ο ασφαλισμένος συμμετέχει στα έξοδα νοσηλείας).

Θυμηθείτε πως σε περίπτωση συμμετοχής, μπορείτε να διαλέξετε αν θέλετε να έχετε αυτή τη συμμετοχή ανά ασφαλιστικό έτος ή ανά νοσηλεία.

Βάλτε στο παιχνίδι το κοινωνικό ασφαλιστικό σας ταμείο. Αν εργάζεστε, το πληρώνετε ούτως ή άλλως υποχρεωτικά. Γι’ αυτό μπορεί και πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά για εσάς, μαζί με την ασφαλιστική σας, εφόσον έχετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Το ταμείο σας συνήθως καταβάλλει ένα ποσό, διαφορετικό για κάθε είδος νοσηλείας. Αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από τη συμμετοχή σας. Έτσι, ίσως δε θα χρειαστεί να συμμετέχετε καθόλου εσείς, εκταμιεύοντας χρήματα.

Έτσι για παράδειγμα:

O ασφαλισμένος πρέπει να νοσηλευτεί για δύο μέρες, από ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής. Έχει επιλέξει πρόγραμμα με συμμετοχή €1.500 και η νοσηλεία του κοστίζει €22.000. Για αυτή την πάθηση, ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει με €5.200.

Αξιοποιώντας τον ΕΟΠYΥ, ο ασφαλισμένος δεν επιβαρύνεται καθόλου, παρόλο που έχει διαλέξει πρόγραμμα με συμμετοχή! Χωρίς τον δημόσιο φορέα, ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνόταν με €1.500.

Για να καλυφθούν κατά 100% τα έξοδα της επέμβασης πρέπει να έχει επιλέξει συμβεβλημένο με την εταιρία νοσοκομείο και να έχει χρησιμοποιήσει θέση νοσηλείας σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.